Teška situacija u komunalnim i vodovodnim preduzećima

All-focus

Više od 70 odsto komunalnih i vodovodnih preduzeća u BiH je na granici likvidnosti ili se suočava sa stečajem, podatak je iznesen na seminaru u okviru projekta „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabedavanja i sanitacije“, koji je danas održan u Trebinju.

Bojana Kontić Panić, trener ispred Saveza opština i gradova RS, koji je organizator ovih  skupova, rekla je da je niz faktora koji su doveli do ovakve situacije i da je potrebna  reforma odnosa lokalnih zajednica prema komunalnim preduzećima, pošto ona predstavljaju zajednički interes građana i vlasti.

Leutar.net Teška situacija u komunalnim i vodovodnim preduzećima
All-focus

„Problemi su, prije svega, organizacioni, zatim pitanje efikasnosti i finansijske likvidnosti preduzeća. Cijenu vode je jako teško utvrditi, za razliku od cijene svih drugih roba, pa vodovodna i komunalna preduzeća često postaju socijalne ustanove, što ne bi trebala da budu“, istakla je ona.

Panićeva je dodala da je u cijenu vode u vrlo malom procentu uračunata i amortizacija vodovoda i kanalizacione mreže, pa se sistemi ne obnavljaju, a gubici u neprihodovanoj vodi su oko 65 odsto.

Radio Trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.