Samo majka suze lije

Trgovina narkoticima u regionu, ali i u Beogradu tema je dve kvalitetne i realistične TV serije: „Bese” (ponedeljkom na Prvoj) i „Grupe” (nedeljom na RTS-u). One mogu da izazovu pažnju mlade, urbane televizijske publike koja je odavno izgubila interesovanje za sadržaje, posebno igrane, koji im se nude sa malog ekrana.

Ove dve serije su priče o naličju grada, nepremostivom socijalnom i generacijskom jazu.

Leutar.net Samo majka suze lije

A to da li će umeti da vide pouku u pričama o lošem društvu, sumnjivo lakim zaradama i zamkama noćnog života, zavisi od toga od kakvog su gledaoci materijala sazdani.

Naličjem savremenog života bavi se i emisija „Dosije” (četvrtkom na Prvoj) autora Mašana Lekića koji je, osim ispovesti pred kamerama osuđenih kriminalaca ili policajaca koji su istraživali zločine, ponudio atraktivnu muzičku špicu koju je komponovao idol mladih reper Cobi (koji je radio muziku i za popularni film „Južni vetar” koji se bavi sličnom tematikom: brzim (i kratkim) životom i ljudima iz kriminalnog miljea).

Ovo je, najverovatnije, prvi i jedini put na našim televizijama da je uložen ozbiljan napor da sadržaj dospe do gledalaca, u ovom slučaju Cobijevih obožavalaca koji napamet znaju reči domaćeg „gangster repa” i pevuše ih bez mnogo razmišljanja o njihovom značenju. Da je Lekić na dobro m putu svedoči podatak  o tome da je „Dosije: Pink Panter,2.deo” za tri dana imao 600.000 pregleda na Jutjubu. Cobi je radio pesme za tri sezone „Dosijea”: „Ideš za Kanadu” (sa grupom THCF), „Krvavi Balkan” i „Moja braća”. Delovi teksta hita „Moja braća” glase:

Da l’ si s lovom il’ bez love

da l’ je brlja il’ je moet

 …

Braća voze bembare, moja braća – separe

moja braća – San Trope, moja braća – nema te

moja braća – kum i dever, moja braća – jug i sever

moja braća – hrom i felne, moja braća – crni mermer

Moja braća – brze gilje, moja braća – šana, vala

braća brza su od ‘rije, moja braća sa Balkana

adrenalin, srce bije, tu su braća – dobro mi je

samo majka suze lije, moja braća – šta se pije

Moja braća – skupe čuke, moja braća – noći duge….

Dok vredni i ambiciozni mladi ljudi rizikuju da ih nazivaju štreberima, ostalima se uspešnost dana meri time kako im je prošao tiket na kladionici i koliko su sklekova napravili u teretani…

Oni znaju o čemu se peva u špici za „Dosije”: o moetu (šampanjcu koji piju sponzoruše u separeima splavova), bembarama (automobil marke „be-em-ve”), brzim giljama (skupim patikama), šana vala (krađi i provali). Crni mermer – ne zahteva „prevod”.

Ako mlađe generacije gledalaca to shvate, neće se naći u dosijeu. Ni policijskom ni televizijskom.

Izvor: Politika / Meri Bilić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.