Ulazio djeci go u sobu i tjerao da ga „masiraju ispod pupka“

Tiranija i bludničenje vladike vranjskog Pahomija upropastilo je živote nekoliko monaha, rastjeralo bratstva, sestrinstva i vjernike manastira Prohor Pčinjski. Nakon što su zastarjeli raniji slučajevi protiv Pahomija, u kojima se tereti da je seksualno uznemiravao maloletne mladiće, vladika ponovo radi isto – najnovije optužbe govore da je „spopadao“ mladog monaha ovog manastira.

Kako je „Blic“ već pisao, Tomislav Gačić (67), odnosno vladika Pahomije, našao je novu žrtvu. Naši izvori iz vranjske eparhije navode da je Pahomije već neko vrIJeme „ustremljen na mladog monaha“, koji je trpIo, tražio pomoć i žalio se višim instancama, ali nakon što je reakcija izostala, mladić je odlučio da iz manastira ode. Kao, usotalom, i mnogi drugi.

„Spopadao ga je neko vrIJeme“

– Vladika je pokušavao kod monaha. Spopadao ga neko vrIJeme. Monah je odlazio nekoliko puta u Beograd u Patrijaršiju da se žali, ali ništa. Niko nije reagovao. Onda ga je Pahomije spopao opet prIJe neki dan i ovaj više nije mogao da izdrži taj pritisak – prenose izvori “Blica”, inače sveštenstvo u eparhiji vranjskoj.

Kako saznajemo, monah koji je napustio manastir slovio je za budućeg igumana Prohora i bio je voljen u narodu, a za njim su su otišli i ostali koji su bili u manastiru: tri monaha i četiri iskušenika.

Svi Pahomijevi grijesi

Ovo nije prvi Pahomijev grijeh, a uporište da ih konstantno ponavlja vjerovatno nalazi u činjenici da nikada nije bio kaženjen za svoja nedjela. Stoga se postavlja pitanje: ko štiti ovog nasilnika, bludnika i prevaranta?

Leutar.net Ulazio djeci go u sobu i tjerao da ga "masiraju ispod pupka"
Pahomije

Seksualno zlostavljao dječake, sud ga oslobodio

Podsjetimo, tada maloljetni M. T, I. N, i K. M. optužili su Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske. Oni su krivične prijave protiv visokog crkvenog starješine podnijeli 31. decembra 2002. godine.

Trojica dječaka imala su manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojoj ispovjesti, 8. januara 2003. godine kada se saznalo za ovaj skandal, naveli su da ih je vladika Pahomije pipkao, mazio, tjerao ih da se „druže“, što su oni odlučno odbili.

Proces protiv Pahomija, čije je svjetovno ime Tomislav Gačić, počeo je 2003. godine u Opštinskom sudu u Vranju, da bi posle dvije i po godine rastezanja i nemogućnosti da se donese presuda u aprilu 2005. godine, odlukom Vrhovnog suda, bio preseljen u Niš.

Sraman sudski proces

Postupak pred niškim Opštinskim sudom počeo je svojevremeno iznova, pa su sva četvorica dječaka bila ponovo maltretirana, odnosno primorana da ponovo daju iskaze pred sudom i nanovo se suoče sa Pahomijem.

Do završetka suđenja u Nišu, u martu 2006. godine, nastupila je apsolutna zastarjelost za dva krivična djela, iz 1999. godine i 2000. godine, dok je presudom predsjednika Veća Katarine Ranđelović, „usljed nedostatka dokaza“ Pahomije oslobođen optužbi za preostala dva krivična djela – iz 2001. i 2002. godine.

Vrhovni sud Srbije ustanovio je 2007. godine da je tokom suđenja vladici Pahomiju, koji je oslobođen optužbe za bludne radnje nad četvoricom dječaka, bilo ozbiljnih propusta i time praktično priznao da Pahomije nije osuđen za djelo zbog koga je morao da se nađe iza rešetaka.

Ovo naknadno priznavanje greške je slaba utjeha zlostavljanim dječacima i njihovim roditeljima, jer suđenje Tomislavu Gačiću ne može da se ponovi.

Djeca bila na ivici samoubistva

– Priče djece bile su potresne i na sve nas su ostavile snažan utisak. Dječaci su pričali svoje lične tragedije. Za nas nije bio potreban nikakav istražni postupak ili utvrđivanje činjenica, jer su to sve dobra djeca. Ona nemaju nikakav razlog da blate bilo koga, a kamoli crkvu u kojoj će uskoro da služe. Njihov pretrpljeni bol izbijao je iz svakog njihovog stava, govora, srca – tvrdile su svojevremeno monahinja Jovana Stanković i iskušenica Nada Ćorilić, koje su svjedočile u korist oštećenih dječaka.

Navele su i to da su dvojica dječaka bila na ivici samoubistva i da su sa povjerenjem počela da dolaze kod njih, uplašeni prijetnjama da će im biti ukinute stipendije, ukoliko ne povuku izjave date u vranjskom SUP-u.

„Nisam se nikome povjerio, bilo me je sramota“

– Tek kada je to pokušao, sijevnula su mi sećanja na stvari koje su mi o Pahomiju govorili meni bliski ljudi: da je on takav, da se to i ranije dešavalo drugim dječacima, a u koje ja nisam htio da vjerujem. Kada se to desilo, nisam znao kako da se odbranim. Osjećao se na alkohol, palo mi je na pamet da ga gurnem kroz prozor. Tada nisam znao šta je to, bio sam dijete. Kada ta sjećanja navru, dešavalo mi se da u kuhinji izvadim nož i mislim, ako se probodem, biće mi mnogo lijepo. Ili, da skočim preko terase. Nisam se nikome povjerio, bilo me je sramota. Dešavalo se da gledam film, ili izađem sa društvom. Odjedanput, obamrem kao da ja nisam ja. Nije mi ni do čega. Danas mi se to pokatkad ponavlja, kad se sjetim svega – ispričao je nekoliko godina kasnije jedan od napastvovanih mladića.

On se prisjeća da nije bio svjestan koliko je kritične noći u konaku manastira Prohor Pčinjski sve otišlo daleko. Mislio je da je to normalno, „pa on je vladika, naš duhovni otac“.

– Sada kada se sjetim, ne mogu da spavam. Kad je došao obnažen u sobu, kad me tjerao da mu okrenem leđa, da ga masiram ispod pupka, bio sam potpuno paralizovan. Sjećam se njega nagog kako leži, ustaje, ide tamo-amo, dolazi do mene i pokušava da me pipa, dok ja bježim. Kad god sam ga sretao, pokušavao sam da ne osjetim ništa, da budem neosjetljiv kao on. Ali, čudno je to: i dan-danas imam neko poštovanje prema njemu. Ne želim da bude u zatvoru, da mu se desi bilo kakvo zlo. Šta želim? Samo da se otkrije istina, da kaže ako je čovjek, „jeste bilo je“. Ako nas je on učio da ne lažemo, bio bi red da ni on ne laže.

S druge strane, vladika se branio time da je meta “velike zavjere” koju protiv njega vode „albanski lobi i strane obavještajne službe“.

Ni naredne optužbe nisu mu nanijele štetu

Nakon višegodišnjeg spora u slučaju četvorice dječaka, u kome se ovaj crkveni velikodostojnik tereti za „nedozvoljene seksualne radnje“, a koji je zastario, Pahomija je još jedan mladić pred niškim Opštinskim sudom optužio da ga je vladika seksualno zlostavljao. Taj slučaj nije uzet u obzir prilikom podizanja optužnog prijedloga jer se desio još u decembru 1995. godine i pravno je zastario.

Leutar.net Ulazio djeci go u sobu i tjerao da ga "masiraju ispod pupka"
Pahomije

Dječak R. S. koji je u to vrijeme imao 16 godina nije slučaj prijavio državnim organima nego crkvenom sudu, pa je došlo do zastarijevanja.

Zatim, 2013. u izjavi policiji u Leskovcu za devetogodišnje seksualno zlostavljanje Pahomija je optužio Nemanja S, tada 24-godišnjak, koji je radio kao magacioner pri Vranjskoj eparhiji. Tvrdio je da je seksualno zlostavljanje počelo kada je imao 16 godina. Pahomije se podvrgao ljekarskom pregledu kojim je utvrđeno da on „uopšte nema seksualni nagon“, a SPC je prosudila da je za nju stvar završena.

Mnogobrojne malverzacije

Kada su u pitanju malverzacije, Pahomije se dovodio u vezu sa bespravnom sječom šume na području manastira Prohor Pčinjski, a pisalo se i da posjeduje skupocijeni vozni park.

Takođe, „Blic“ je svojevremeno pisao da je Pahomije zarađivao je mjesečno 210.000 dinara, i da je još dva puta godišnje dodatno isplaćivao sebi tu sumu u vidu bonusa kao „božićnu i uskršnju čast“.

Zabilježen je i slučaj da je 2013. godine deset nekadašnjih radnika Eparhije vranjske tužilo Eparhiju na čijem čelu je Pahomije, tražeći da im budu uplaćeni doprinosi za tri godine, koliko su radili bez ugovora.

Leutar.net Ulazio djeci go u sobu i tjerao da ga "masiraju ispod pupka"
Igumanija Stefanida i Vladika Pahomije

Tjerao igumaniju da potpisuje blanko čekove

Ipak, jako je odjeknulo kada je u aprilu 2018. Igumanija Stefanida, starješina manastira Sveti Prohor Pčinjski, optužila episkopa vranjskog Pahomija za zloupotrebu njenog potpisa, čime je navodno pronevjereno oko 300.000 evra. Zbog toga, ona se sa sestrinstvom manastira preselila u manastir Gračanica, u eparhiju Raško-prizrensku.

Ove podatke, izvor „InfoVranjskih“, koje su prve pisale o tom slučaju, objasnio je tvrdnjom da je igumanija Stefanida „bila natjerana“ od strane vladike Pahomija da mu blanko potpiše više čekova (navodno desetak) kojima je on potom „rasipao manastirske pare“.

Pahomijevim ponašanjem revoltirani su i razočarani i vjernici.

– Narod ga više neće, dodajile su im više afere koje se dešavaju već 15 godina. Kada ga vide u crkvi neće da uđu, kažu: „Eno ga onaj đavo“. Toliko je ljudima dojadio – rekao je prošle godine nekadašnji predsjednik Crkvenog odbora, Stojan Stevanović.

Blic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.