U Ivanju spaljene pa vaskrsle džamija i crkva!

U dolini Lima, u bjelopoljskoj opštini, nalazi se selo Ivanje koje odiše bogatom istorijom. Nekad sjedište begova, danas sjedište poštenih ljudi koje krasi tolerancija i dobri međuljudski odnosi.

Кada je Mehmed Ćor-paša, po sultanovom nalogu, naslijedio Hajdar-pašu, naredio je da se u centru Ivanja sagradi džamija. Crkve nije bilo, pa su pravoslavni stanovnici bili prinuđeni da idu u obližnje selo na pričest.

Vrlo često se događalo da su mještani tog sela maltretirali Ivanjce, pa je beg odlučio da im pokloni crkvu koja je sagrađena nedaleko od džamije. Ostale su zapamćene begove riječi: ,,Evo vam, pa se krstite i klanjajte po volji“.

Drugi svjetski rat prekinuo je vjerski život ovog sela. Nakon što su četnici zapalili džamiju, a muslimanska milicija – crkvu, Ivanje je ostalo bez svoja dva vjerska simbola. Nekoliko godina kasnije, ova dva simbola pretočena su u jedan.

Naime, komunisti su 1949. godine, od materijala koji je ostao iza spaljene crkve i džamije u Ivanju, kao i od crkve Svetog Jovana iz Crnče koja datira iz 13. vijeka, sagradili objekat koji je bio namijenjen za održavanje sastanaka ,,seljačke zadruge“ i komunističkih ,,konferencija“.

Taj objekat ili ,,mjesna kancelarija“, nekoliko godina kasnije dobio je i drugu namjenu. Postao je prodavnica koju je ubrzo zakupila ,,Bjelasica“.

Leutar.net U Ivanju spaljene pa vaskrsle džamija i crkva!
Mjesna kancelarija, a kasnije prodavnica ,,Bjelasice“

Dok je radio prehrambeni kombinat ,,Bjelasica“, radila je i prodavnica u Ivanju. Ugasiše ,,Bjelasicu“, isprazniše i prodavnicu, a zapušteni objekat nastavi, svojim sastavom i izgledom, da svjedoči o istoriji ovoj sela.

Više od pola vijeka kasnije, Ivanjci shvatiše da ih je komunizam odvojio od Boga, pa prionuše da obnove crkvu, a nekoliko godina kasnije i džamiju. Danas, kao nekad, na istom mjestu nalazi se crkva Uspenja presvete Bogorodice i Mehmed Ćor-pašina džamija.

Leutar.net U Ivanju spaljene pa vaskrsle džamija i crkva!
Mehmed Ćor-pašina džamija

Sve je opet kao nekad. Ono što se u međuvremenu dešavalo, valjda je dovoljan nauk da se nikad ne ponovi bezumlje iz i posle Drugog svjetskog rata. Ako je istorija učiteljica života, onda je ovo jedna od njenih poučnijih lekcija.

Piše: Danica korać / Sedmica ME

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.