Šest ključnih razloga zbog kojih je vaš biznis osuđen na neuspjeh

Da li ste se nekada pitali zašto zaista biznisi propadaju? Ukoliko krenete da analizirate razloge, doćićete do mnogo zaključaka, a zajednički imenilac svih uzroka je: preduzetnik glavom i bradom! Da, upravo tako, preduzetnik, njegov sklop ličnosti i akcije koje preduzima su ono što biznis čini „živim ili mrtvim“.

Ukoliko uzmemo u obzir i činjenicu da tek svaki treći biznis opstane 10 i više godina, možemo uočiti obrazac ponašanja koji možemo primijeniti na mnoge biznis slučajeve. Ovim tekstom ćemo probati da nabrojimo one ključne razloge zbog kojih vaš biznis može unaprijed biti osuđen na neuspjeh.

Ipak, ukoliko se pronađete u nekim od navedenih osobina, ne brinite, jer sve se da popraviti.

#1 Nedostatak planiranja samog biznisa i finansija

Amerikanci često znaju da kažu da ukoliko ne planiraš, onda zasigurno možeš očekivati da si „isplanirao“ neuspjeh. Istina je da čak i nerealno ili ne potpuno tačno planiranje, firme i pojedince zna dovesti mnogo dalje nego puko prepuštanje slučaju. I upravo je to – kratkoročno i dugoročno planiranje, odnosno nedostatak istog – razlog zašto mnoge firme propadaju već u ranim fazama.

Kada na ovo još dodamo činjenicu da osim biznisa, preduzetnici često ne planiraju dovoljno precizno (ili realno) svoje buduće prihode (a samim tim i rashode) dolazimo lako do zaključka zašto tek svaka treća kompanija napuni 10+ godina.

#2 Nedostatak liderstva

Hajde da krenemo prvo od toga šta rade najuspješniji preduzetnici: uče. Da, vjerovali ili ne statistika je pokazala da najveći lideri današnjice najviše vremena provode u proučavanju i učenju, a nerijetko posežu i za mentorima kako bi unaprijedili svoje liderske sposobnosti. Suprotno tome se nalaze lideri koji u najmanju ruku misle da sve znaju. Upravo zbog takvih lidera, kompanije završe: nigdje ili u najboljem slučaju, održavaju se.

#3 Lideri ne komuniciraju sa klijentima

Moderni CEO će izjaviti kako je kupac # 1 u njegovoj kompaniji (a da su ljudi „blago“). No, praksa svakodnevno pokazuje da ovo nije tako čest slučaj. Rijetke su kompanije koje uspeju i istraju da ne izgube dodir sa klijentima, odnosno u kojima lideri na najvišim pozicijam i dalje imaju dodir sa željama  i potrebama klijenata. Tada, kada lideri slušaju, onda nastaje „čarolija“.

#4 Loša ideja

Da budemo precizni, loša ideja ne mora biti isključivo ona koja logički nema smisla za nekog. Uzmite za primer Facebook, mislite li da je ideja za kreiranje društvene mreže za razmenu fotografija nešto što se nekome činilo kao pametna ideja? Naslućujete da je odgovor negativan.

Loša ideja može biti i ona koja naprosto nije tržišno validirana, nedovoljno testirana i razmatrana.

#5 Nedostatak kapitala i opertivnog profita

Iako je danas možda lakše nego ikada doći do izvora finansiranja i samih početnih finansija, nedostatak dovoljne količine kapitala odnosno nedostatak operativnog profita kao „goriva poslovanja“ je ono što veliki broj firmi dovede do procesa gašenja.

Ukoliko želite da ne doživite ovaj scenario, u tome vam mogu pomoći konsultanti ili knjigovodstvena agencija kojoj planirate da poverite vođenje poslovnih knjiga. Često ovakve konsultacije spadaju u dodatni cenovnik knjigovodstvenih usluga, ali vjerujte – vrijedi svaki dinar.

#6 Nedostatak fizičke aktivnosti samog preduzetnika

Iako ovaj dio možda ne zvuči previše bitan na prvi pogled, on je od suštinske važnosti ukoliko biznis želi da bude zdrav dogoročno. Jer, znate kako kaže naš narod – „Zdravlje na usta ulazi“. Zato, umjesto nezdrave hrane pređite na recimo hranu spremanu aparatom za kuvanje na pari, a vožnju kolima zamenite dugim šetnjama.

Zaključak

Biznis je takva disciplina da naproto ne postoje garancije. Možete imati sjajnu ideju ili velike količine kapitala, to i dalje neće osigurati uspjeh vašeg budućeg poslovanja. U posljednjih nekoliko godina, nerijetko smo bili svjedoci biznisa koji su imali jednu ili čak obe od navedenih stavki, pa ipak im nije pošlo za rukom da naprave uspjeh.

A razlog tome krije se u jednoj činjenici: kapital i ideja su samo početak. Za uspješan biznis potrebno je ispratiti (skoro) sve navedene korake i naravno, svoju intuiciju kao ultimativni signal da li je nešto za vas dobra prilika.

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.