Policija zabranila sveštenicima ulazak u crkvu u Ivanovim koritima

Više od 15 policajaca sa interventnim vozilima spriječilo je jutros sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske da uđe u Crkvu posvećenu današnjem prazniku Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima podno Lovćena.

Policija je postupala po rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, koje je zabranilo održavanje Svete liturgije, iako je Mitropolija crnogorsko-primorska uredno prijavila njeno održavanje i pravni tim Mitropolije na ovo rješenje uložilo žalbu Upravnom sudu, na koju nije dobijen odgovor. 

Iz Mitropolije je saopšteno da ovakvo postupanje – zabrane bogosluženja, i to u hramu u svojini Mitropolije, nije karakteristika savremenih društava. 

„Na Preobraženje se vjekovima služila Sveta služba Božija u ovom Svetom hramu na Ivanovim koritima, te višegodišnje zabrane molitvenog sabiranja predstavljaju nezakonito postupanje i poigravanje sa najdubljim osjećanjima pravoslavnih vjernika„, ističu iz Mitropolije. 

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj se nadaju da će, ipak, preovladati razum i da će dogodine biti omogućeno služenje liturgije na praznik Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima. 

Jutros je pristup Crkvi Preobraženja na Ivanovim koritima onemogućen sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske – protojereju-stavroforu Gojku Peroviću, protojereju-stavroforu Obrenu Jovanoviću i đakonu Dušanu Bigoviću, kao i Rajku Radusinoviću, predsjedniku Crkvene opštine Cetinje. 

Uprava policije Crne Gore već godinama zabranjuje bogosluženje u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima, gdje je 2009. godine došlo do incidenta kada su pripadnici kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve nasilno pokušali da uđu u ovaj hram dok su sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske služili Svetu liturgiju na Preobraženje. 

Pristalice raščinjenog Miraša Dedeića su tada nedaleko od hrama, dok je vjerski obred još trajao, nasrnule na prisutnih 20-ak policijaca, pokušavajući da uđu u Hram i više puta, vrlo nasilno nasrtali na Hram i na vjernike Mitropolije, uz najteže psovke, pljuvanja i gađanje kamenicama.

Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.