Super vijesti iz Sankt Peterburga

Za tri dana trajanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, oboreni su mnogi rekordi. Potpisano je čak 650 ugovora na sumu od oko 44,6 milijardi evra, a tu je riječ samo o onim ugovorima koji se ne smatraju komercijalnom tajnom, javlja javni servis RTRS.

TTG

Oboren je rekord i po broju učesnika, javlja ovaj medij, budući da je ovogodišnji forum okupio 19.000 ljudi iz 145 zemalja svijeta. Najveće delegacije bile su iz Kine, odakle je doputovalo oko hiljadu zvaničnika i biznismena, na čelu sa predsjednikom Si Đinpingom, i iz SAD, odakle ih je bilo 520.

Forumu su prisustvovali lideri šest zemalja, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

I srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović učestvovali su na Međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu.

Međutim, nisu uspjeli dogovoriti niti jedan konkretan poslovni aranžman. Osim najave o eventualnom projektu gasifikacije RS koji bi koštao preko 300 miliona evra, a koji bi navodno finansirala ruska strana, Dodik je kao utjehu građanim RS najavio mogućnost uspostavljanja aviolinije između Banjaluke i Sankt Peterburga.

On je izjavio postoji zainteresovanost za uvođenje avionske linije između Republike Srpske i Rusije, jer bi bilo lakše ostvarivati kontakte, povezali bi se privrednici, a bio bi omogućen i dolazak ruskim turistima.

– Postoji tu zainteresovanost, ali moramo prvo da nekako da izvršimo anketu zainteresovanih da na bazi toga možemo da vidimo kako ćemo to organizovati –  rekao je Dodik za ATV.

On je dodao da postoji zainteresovanost, ali prvo mora da se uradi anketa na osnovu koje bi imali uvid kako sve to organizovati.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je interes za povezivanje Srpske i Rusije avionskim letom obostran, te da će do toga sigurno doći.

– Nema razloga da ne povežemo Banjaluku i Sankt Peterburg. Svakako da se je ta tema nametnula i biće aktuelna i u budućnosti. Dakle, sada postoje pretpostavke. Moramo da nađemo koji su to aranžmani, zainteresovane kompanije koje bi mogle da odrađuju posao. To nismo izgubili iz vida ni mi, ni oni u Sankt Peterburgu. Prema tome, sigurna sam da će se desiti – rekla je Cvijanovićeva.

Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.