Plate povećati za 500 KM kako bi zadržali ljude!

Leutar
Latest posts by Leutar (see all)

Poslodavcima iz Republike Srpske koji povećaju plate preko 550 KM, Vlada RS-a vršiće povrat 70 posto plaćenih poreza i doprinosa, a ako plata ne prelazi 550 KM sa povećanjem, tom poslodavcu slijedi povrat od 30 posto plaćenih poreza i doprinosa. Mjera je ovo kojom vlasti ovog entiteta žele podstaći poslodavce da povećavaju plate kako bi se smanjio broj ljudi koji odlazi iz BiH. Zvuči to dobro, ali poslodavci iz Federacije i Brčko distrikta to ne vide tako.

Rasterećenje

– Taj model je nauštrb privrede, a slično nešto imali su i prošle godine pred izbore, kada su pomjerili granicu poreza na dohodak, pa su onda dali obavezu da se ide sa povećanjem plata. To je, rekao bih, dobar model, međutim, mislim da će to u principu biti kratkoročan model, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Ono što on vidi kao potencijalnu zamku za poslodavce jeste da će se sada ići sa povećanjem plata, a da bi ti poticaji mogli trajati godinu, eventualno dvije. To će, kaže, za početak dobro doći poslodavcima, “ali onda će se vlast povući i ostaju te visoke plate koje onda morate sami do kraja da finansirate. To je takav model”. Stoga poslodavci u Federaciji pokušavaju sa Vladom FBiH da postignu nešto drugačiji, dugoročniji dogovor.

– Mi sa Vladom pokušavamo da sve doprinose smanjimo i da onda trajno rasteretimo privredu. Federacija ima više budžetskog potencijala da to napravi i mi to pokušavamo da iskoristimo. Imajući u vidu da budžeti u Federaciji rastu iz godine u godinu i to intenzivno – doprinosi, porez na dobit i dohodak i PDV po nekoj stopi su sedam do osam posto godišnje, a naša je ideja da se, recimo, u tri godine jedan dio tog rasta vrati privredi u smislu smanjenja stopa. Tako da će, recimo, ako budžet raste osam posto godišnje, tri posto da se vrati kroz smanjenje doprinosa, pet posto neka ide u rast budžeta. To je neki koncept o kojem sada intenzivno pregovaramo, kazao nam je Smailbegović, a o ovim pregovorima iz Vlade Federacije BiH nisu htjeli ništa da nam kažu.

Podsjetio je Smailbegović kako su četiri vrste velikih poreza u Federaciji (doprinosi, porez na dobit i dohodak, te PDV) u zadnje dvije godine rasli za 1,3 milijarde.

– Mi tražimo da budžet raste milijardu KM, da tih tristo miliona smanje stope i rasterete nas za taj iznos ove godine. Sljedeće godine neka nas rasterete za 200 miliona. Dakle, mi imamo projekciju i cijenimo da doprinosi treba da se smanje za 20 posto u apsolutnom iznosu. To je naša inicijativa o kojoj Vlada treba da se očituje u Parlamentu. Oni sad rade procjene, što je vrlo komplikovano jer moraju vidjeti šta bi to tačno značilo i donijelo. Nije to jednostavno provesti i sigurno će trebati hrabrosti da se te reforme provedu, ali smatram da ne bi trebalo potrajati, poručio je Smailbegović.

Uzimanje radnika

Jelenko Ilić iz Udruženja poslodavaca Brčko distrikta, govoreći o ovom poticaju Vlade RS-a, ističe kako neće biti lako da se ovaj zakon provede zbog komplikovanih procedura, te kaže kako se u distriktu ništa ne radi kako bi se zadržali radnici.

– Vlada je ukinula samo oporezivi dio ličnog dohotka radnika, što znači da će radnici time dobiti 20, do maksimalno 60 KM veću platu, što sam im rekao da je smiješno. Radnicima se mora povećati plata minimalno od 200 do 500 KM da bi se uopšte moglo pričati o nekom povećanju plata, kaže Ilić, te dodaje kako je u distriktu još veće nejedinstvo u donošenju takvih odluka nego u FBiH i RS-u.

Privrednici Brčkog, kaže, ne vide da bi se u skorije vrijeme išta moglo konkretno uraditi u smislu olakšavanja povećanja plata, ali tvrdi da se, da bi se zadržali ljudi, minimalne plate radnicima hitno moraju povećati – da se plate od 550 KM dignu na minimalno 1.000 KM.

– Mi sada jedni drugima uzimamo radnike i onda dolazimo u situaciju da neka firma ili mora da zatvori svoju djelatnost ili mora da poveća plate da bi zadržala ljude u svojoj firmi. Ne vidim da će išta ova vlast moći i htjeti uraditi kako bi nam olakšala. Mislim da će poslodavci morati da se odreknu većeg dijela profita koji su uzimali na račun radnika, sada u korist radnika, poručio je Ilić.

MINELA PAMUK

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.