Grupa vladika ograđuje se od zvaničnog saopštenja Sabora SPC

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kome ga obavještavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), saznaje Danas u visokim crkvenim krugovima.

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, ocjenjuje da je „portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“ zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog saopštenja“.

Kako se navodi u pismu, u koje je naš list imao uvid, „grupa episkopa je razočarana“ što je autor saopštenja episkop bački Irinej „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posjete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“. Oni tvrde da je „potpuno bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umiješnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv“.

U pismu se negira da su Vučić i Dodik posjetili Patrijaršiju „na poziv Sabora“, kako piše u zvaničnom saopštenju, već da je „to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha“.

Vladike traže da se rečenica „o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu“ izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kome je, kako navode, izostavljeno da je Saborsvojim posebnim saopštenjem o KiM„potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora“.

Ova grupa vladika je nezadovoljna i načinom na koji je u zvaničnom saopštenju „prećutana“ posjeta poglavara Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskopa Hrizostoma povodom ukrajinskog crkvenog pitanja, kao i „relativizovanja saborske odluke o nastavku dijaloga sa dijelom Crkve u Sjevernoj Makedoniji koja je u raskolu“. Oni traže da se i ove teme unesu u zvanično saopštenje.

Uz ocjenu da su „iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru“, ova grupa vladika traži da se na zvaničnom sajtu SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Kako Danas nezvanično saznaje, patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja, koju je on već jednom mijenjao jer je u „prvoj varijanti“, mimo odluke Sabora u nju uključio i „slučaj“ episkopa zapadno-američkog Maksima. Ta tema se, ipak, potom našla na sajtu SPC zbog demantija vladike bačkog Irineja upućenog beogradskoj štampi koja je negirala da se vladika Maksim „pokajao zbog svojih stavova o autokefalnosti“.

Patrijarh Irinej i vladika bački Irinej danas završavaju posjetu Eparhiji budumskoj, gdje je poglavar SPC u Sentandreji osvještao novi eparhijski muzej i imao susrete sa mađarskim zvaničnicima i srpskom zajednicom u Mađarskoj.

Otvaranju Muzeja eprahije budimske, koje su finansijski pomogle vlade Srbije i Mađarske, između ostalih srpskih državnih zvaničnika, prisustvovao je i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, koji je zajedno sa Vučićem bio na kontroverznom predsjednikovom prijemu u Patrijaršiji tokom nedavnog majskog zasedanja Sabora.

Danas

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.