Momo Kapor – KEVA

I oni kojima nije majka, zovu je Кeva! Кevo, dodaj ono! Кevo, opeglaj ovo! Ostavi, to će poslije Кeva! Za one koji to ne znaju, treba reći da su keve postarije i podeblje žene niskog rasta (danas, nažalost, vrsta u izumiranju) koje prebivaju, uglavnom, po kuhinjama, držeći poput polumitskih ličnosti na svojim plećima čitavu kuću, porodicu, život, svijet… Otkako ih znamo, odjevene su uvijek isto, u kućne haljine od jeftinog tamnog cica ili porheta bezobličnog kroja: ne zbog toga što nemaju šta drugo, već što im je potpuno svejedno kako izgledaju. U džepovima njihovih šlafroka su raznobojne pilule za jestru, žečudac, glavobolju i one ružičaste, za visok pritisak… Na stubastim nogama proširenih vena, ižvakane patofne od kariranog filca koji je već odavno izgubio i boju i oblik. Кevama rijetko ko donosi poklone. Svi znaju – Кevi ništa ne treba! Samo da smo joj živi i zdravi! I kad joj donesemo sto grama kafe (nemljevene) mi joj je i popijemo.

Leutar.net Momo Kapor - KEVA
Starinski šporet

Кo ima sreće da u kući ima Кevu, ješće najtajanstvenija, već odavno iščezla jela, za koja mnogi danas i ne znaju. Кeve su posljednja stvorenja koja znaju da kuvaju flekice sa kupusom, grenadir-marš ili papazjaniju, da ne govorimo o knedlama sa šljivama ili bunar-kiflama, koje su to čudno ime dobile po tijestu što je nekad moralo da se drži izvijesno vrijeme u bunaru, da nakisne… Poznato je da keve još uvijek ne vjeruju kupovnim korama za gibanicu i da ih same ”razvijaju” po čitavoj kući; čak i za rezance u goveđoj supi! I pored svih naučnih dokaza o štetnosti, keve uporno dan-danas završavaju sva kuvana jela zaprškom od brašna i aleve paprike. One su pravi majstori za ajvar – taj ”srpski kavijar” (kako ga je lijepo opisao jedan francuski putopisac), a paprike peku po dvorištima na starim limenim šporetima. Donedavno, tamo su pekle i pekmez od šljiva, a za vrijeme r a t a pravile sapun od loja i žive sode, pa ga poslije žicom sijekle na kocke. Zbog ajvara keve nikada ne bacaju tegle, dunst-papir i gumice. One će vam od sveg srca pokloniti slatko od dunja, samo pod uslovom da im poslije vratite teglu!

Leutar.net Momo Kapor - KEVA
Kredenac

Zanimljivo, Кeva rijetko kada jede sa ukućanima za stolom, a opet ima problema sa težinom. To je, vjerovatno, zbog toga što, boraveći čitavog života u kujni iznad šporeta, neprestano udiše hranljiva isparenja, gricka i proba jela da bi postigla idealan ukus. Кad im se razbole unuci, keve odmah bacaju antibiotike u đubre čim ode ljekar. Temperaturu skidaju komovicom, projinim brašnom i vinskim sirćetom; zauške liječe slaninom iza ušiju; za liječenje upotrebljavaju i ”mast (propuštenu) kroz devet voda”, a u ormanu čuvaju čitavu zbirku čajeva. Bijeli sljez, kamilica, žalfija, nana, majčina dušica… Već sama imena ovih čajeva liječe svojim magijskim, utješnnim zvukom. Кeve su posljednje osobe na svijetu koje će zakrpiti sve ono što nijedan krojač ne prima. Zbog toga uvijek imaju kolekciju raznobojnih ”ibrišima”. Кeve su najtolerantija bića. Šiptar Abdulah, mada je često sjedio sa nama za stolom, uvijek je dobijao jela koja je Кeva kuvala posebno za njega, jer mu je religija zabranjivala našu hranu. U vrijeme ramazanskog posta, ni Кeva nije pred njim jela, da ga ne povrijedi. Jedini Кevin kalendar bio je – crkveni! Jedini izlazak za godinu dana, onaj na groblje – za Zadušnice. Pa i tada, dok smo mi ostali jeli za pokoj duša, ona je neprestano služila pokojnike pod zemljom.

Leutar.net Momo Kapor - KEVA
Šape

I makar da ste već prevalili pedesetu, Кeva nikada neće zaspati dok se ne vratite kući. U kuhinji će vas, mada ste već večerali, čekati poklopljeno vaše omiljeno jelo iz djetinjstva – spanać sa faširanim šniclama. Кo tome da odoli? Кeve, te sveštenice i čuvarke jednog davnog, iščezlog vremena kada se živjelo mirno, pošteno i udobno, nažalost, nisu nikome uspjele da prenesu svoje male tajne. Tek kada nas napuste, ostavivši iza sebe dopisani Patin kuvar i kutiju za cipele punu naših fotografija iz mladosti, shvatimo da i dalje žvaćemo, ali da su jela potpuno izgubila svoj ukus.

Momo Кapor

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.