NEBOJŠA GLOGOVAC – U ime glumca

Godinu dana je prošlo od kada su pozorišne scene ostale prazne. Aplauz, ipak, ne jenjava. Ni Igra. Njegova, koju sada pronose Njegovi. Glumci. Kolege. Prijatelji. Ljudi. Njegovi. Oni, koji će Svjedočanstvo o Njemu prenijeti na buduće generacije. I Sjećanje. Vječno. I Glumu. Kolosalnu. I Osmijeh. Topao. I Dobrotu. Duboku. I Talenat. Neponovljiv. Lik i Djelo. Jednostavnost. Snagu. I Ime. Njegovo. Sa velikim početnim slovom. I Život. Njegov. Vrijedan. Nebojšin. Glumčev. Čovjekov. Glogijev. Hamletov. Dječakov. Nezaboravljen. I riječi. Njegove. Važne.

“Ja sam užasno srećan kad mi moje dijete kaže: “Tata, super je što ti nisi zaboravio da si bio dijete.” Pošto ja njima oprostim neke stvari, ili se sa njima izjednačnim, ponekad. I onda, kao: “Super je što nisi zaboravio da si bio dijete. Mama je malo zaboravila”. Mama je strožija.

Dijete – to se tako kolokvijalno zove, a u stvari, čovjeka treba da sačuvaš u sebi. Treba da sačuvaš tu neku vrstu duha, neku vrstu pravog gledanja na svijet. Ne onog ambicioznog, ne osvajačkog, ne kompleksaškog. Nego to, kako dijete gleda svijet, a to znači bez koristi, bez ćara. Sve raste oko njega. I ono raste sa tim. Stalno se mijenja odnos njegove visine i stola. I svaki dan je nešto novo, svaki dan je nešto drugačije. Ta fascinacija svijetom je, u stvari, taj dječji pogled na svijet. S godinama jenjava fascinacija, ali svijest da je svaki dan, ipak, nešto novo i da sekundara na satu nikad nije na istom mjestu, nikad se ne vraća nazad, nikad nije isto, treba da se čuva.”

A riječi ispod ovih riječi, žive, njegove, deset godina prije prošle godine, ostaju u ime sjećanja. Za nauk. Za trag. Za umjetnost. Za slavu. I život. Njegov. Glumčev. Nebojšin.

Ovako je o sebi Nebojša Glogovac pričao u emisiji „Bulevar“ – (VIDEO)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.