Podržavate li i vi ideju da djecu treba liječiti novcem iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama?

Nebrojeno puta su za neko dijete humani ljudi odvajali novac pozivima i slanjem SMS poruka na humanitarne brojeve, istovremeno se pitavši šta bi bilo da stvari ne funkcionišu na taj način, odnosno da li je u redu očekivati da spas nekog bolesnog djeteta zavisi upravo od toga.

Mnogu smo djecu na taj način uspjeli da spasimo, za mnoge je spas ipak kasno stigao.

Stoga sve češće čujemo apele da nam najmlađi moraju biti najvažniji te da za bolesnu djecu mora biti novca u državnim kasama, ako treba i na uštrb nekih drugih budžetskih korisnika.

AKCIJA GRUPE RODITELJA U TUZLI

Posljednja u nizu inicijativa čiji je cilj promjena modela finansiranja teško oboljele djece pokrenuta je u Tuzli, gdje je neformalna grupa građana, odnosno roditelja, otpočela akciju da se teško oboljela djeca u BiH  liječe isključivo iz budžeta, a ne novcem koji prikupe građani.

Prva aktivnost koju organizuju je potpisivanje peticije, koje će biti upriličeno u subotu (12. januara) u Tuzli, od 12 do 15 časova, i to pod geslom “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – uplati”. Peticija će potom biti proslijeđena Gradskom vijeću Tuzle, od čijih članova očekuju da novac iz budžetske stavke “Tekuća rezerva” bude usmjeren u liječenje onih kojima je to potrebno.

Leutar.net Podržavate li i vi ideju da djecu treba liječiti novcem iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama?
Foto: Monster Ztudio / Shutterstock.com

“U BiH sve češće prikupljamo sredstva za liječenje djece koja to ne mogu ostvariti u našoj zemlji. Nažalost, djeca sve češće umiru prije nego prikupimo dovoljan iznos finansijskih sredstava, a s druge strane imamo političare koji imaju dovoljno u budžetu. Za njih ne kasne naknade i paušali. Ali, došlo je vrijeme da se situacija promijeni te da nam djeca budu broj jedan”, rekla je Indira Bektić-Mujkić, jedna od inicijatorica akcije, a prenio Klix.

Ona je navela da su djeca u BiH tretirana putem zavoda zdravstvenog osiguranja, u osnovnim oblicima zdravstvene zaštite, što je, kako kaže, nedostatno, a s čime se roditelji susretnu tek kad se suoče sa dijagnozom oboljelog djeteta.

“Tada se razmišlja koliko je novca potrebno za liječenje”, dodala je Bektić-Mujkić.

ONLINE PETICIJOM DO BESPLATNIH LIJEKOVA ZA BOLESNU DJECU

Uporedo sa ovom traje i akcija potpisivanja online peticije kojom se traži da se u FBiH uvede zakon o besplatnim lijekovima za djecu oboljelu od malignih oboljenja, a da taj novac ide direktno iz državnog budžeta.

“Kada se može naći novac za službena putovanja državnih dužnosnika, može se naći i za liječenje naših najmanjih građana”, navedeno je, između ostalog, u online peticiji, koju je do sada potpisalo više od 33.000 ljudi.

I vi peticiju možete potpisati ovdje.

Jelena Pralica / LOLA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.