Šta je otažbina skrivila da ima ovakvu čast?

Povodom jučerašnjeg saopštenja udruženja „Čast otadžbine“ koje su prenijeli i neki mediji u RS, javnosti se obratila naša novinarka Milanka Kovačević. U otvorenom pismu Kovačević demantuje sve navode koji su, očigledno sa zadnjim namjerama, plasirane u javnost. Portal „Direkt“ oštro osuđuje ovaj i svaki drugi pritisak i napad na novinare koji u veoma teškim uslovima savjesno rade svoj posao.

Milankin demanti prenosimo u cjelosti:

Javnost je juče u on-line izdanjima RTRS-a (Čast otadžbine: Ko o čemu… 16. avgust 2018.) i ATV-a ( Čast otadžbine: Ko o čemu… 16. avgust 2018. ) mogla da pročita saopštenje udruženja “Čast otadžbine” u kojem se izrazito negativno govori o radu i delovanju moje malenkosti, novinarke Milanke Kovačević.

Iako ova organizacija ne zavređuje reakciju na paskvile koje lansira, zaslužuju to oni koji prate moj i rad portala “Direkt”. A činjenica da su dve medijske kuće koje bi trebale da imaju neke profesionalne standarde ovaj opskurni tekst procenile kao nešto što vredi podeliti sa širokim auditorijumom me je iskreno začudila.

Stoga ću se pozvati na Zakon o zaštiti od klevete i zahtevati ispravku potpunih neistina koje ste objavili.

Imam hrabrosti da usred junačke Hercegovine pišem otvoreno o stanju u Republici Srpskoj, jer takva junačka Hercegovina, kakvom je ja doživljavam, istinu ljubi iznad svega. Razumevanje za to, naravno, od pripadnika i mentora ovakvih udruženja, suvišno je očekivati.

NIKADA nisam bila u hotelu Holivud na Ilidži, nikakav me put tamo nije odveo niti sam se sastajala sa bilo kim ko bi mi nudio bilo kakve pare.

NIKADA nisam radila u potaji, iza leđa, kujući zavere. Mojoj prirodi i životnoj filozofiji strani su svileni gajtani i nečasne urote.

Kolegu Avda Avdića sam upoznala u Trebinju u decembru 2016. na projekciji filma “Terma” u čijoj realizaciji sam učestvovala. Kolega Avdić se upravo vratio iz Srebrenice u kojoj je dan ranije emitovan film “Srebrenica” o sudbini stranih donacija koje su, (to već vi iz “Časti otadžbine” možete razumeti) završile u privatnim džepovima. Neposredno pre projekcije “Terme”, kolegu Avdića je zvao Naser Orić i uputio mu pretnje zbog filma, pa je to uglavnom i bila tema našeg razgovora. Ovo je lako proveriti sa Naserom, jer sve “Časti” sliče jedna drugoj, pa i vi SrBskoj, a oni su u tesnoj vezi sa Naserom.

Da me zovu “bašobozlukica” prvi put čujem. Čak ne mogu ni da zamislim mentalni sklop koji će ovakav nadimak nekome “prišiti” i očekivati da se primi. Rečnik stranih reči i izraza prepoznaje samo reč “bašibozuk” koja označava vojnika neredovne (turske) vojske, okrutnog pljačkaša. Dakle, pored nedostatka pismenosti, otkrili ste i da taj nadimak, ipak, vama više priliči. Podsvest je čudo.

Moj rad je javan i potpuno transparentan. Svemu što napišem ili kažem kao novinarka, ljudi mogu da pristupe, pročitaju, vide, ocenjuju, kritikuju, da se slažu ili ne slažu.

Nedolično je upuštati se u procene nečije privatnosti, porodice, procene ko je bašibozuk ili nije. Ne mogu ni da zamislim nekog “Obilića” (za koje se izdajete) koji bi se spustio tako nisko, pa se borio uvredama i kvalifikacijama, pa još netačnim.

Šta radi i čime se bavi “Čast otadžbine”? Da li ti poslovi služe zaista na čast? I zaista otadžbini? Koji su vam ciljevi? Ko vas finansira? Ko ste i koliko vas ima? Imate li tapiju na čast? Ona podrazumeva i skromnost, velikodušnost, plemenitost. Da li se to čita iz vaših saopštenja?

Portal “Direkt” je nastao kao izraz najiskrenije želje da se zajedno sa dve koleginice bavim novinarstvom. O kvalitetu naših tekstova i orjentaciji istih, neka sudi publika. Kada je u pitanju finansiranje, od naše države bismo očekivali da kroz projekte ohrabruje medije da pišu o najvećim problemima koje imamo – kriminalu i korupciji koji zaista uništavaju naše društvo. Ali, avaj. Za našu državu to nije prioritet. Zato smo prinuđeni, kao i drugi nezavisni mediji, da se dovijamo i konkurišemo za projekte.

Apsolutna je LAŽ da je mreža ACCOUNT „Direktu“ uplatila 40 hiljada maraka. Projekat koji traje nekoliko meseci i podrazumeva izradu istraživačkih tekstova na temu kriminala i korupcije u svim njenim pojavnim oblicima iznosi 15 hiljada dolara. Ako imamo u vidu da smo do sada na portalu objavili 334 teksta, od čega preko 20 istraživačkih priča, cifra od 50-ak maraka po tekstu je neznatna za vreme, trud i rad koji su uloženi. Od nekoga ko ima pristup javnom novcu izlišno je očekivati empatiju sa ljudima koji se bore da se zaposle i da svoj posao časno i odgovorno obavljaju.

Naglašavam da nikada niko nije uticao na izbor tema i način na koji će se one obrađivati, osim da se poštuju kodeksi profesije što naši čitaoci i prepoznaju.

Novinarski posao cenim iznad svega, pa mi je nepojmljivo da neko može i da pomisli da ga upotrebi kao pritisak na bilo koju instituciju i pojedinca. Stoga sa gnušanjem odbacujem insinuacije da sam na bilo koji način vršila pritisak na policiju ili tužilaštvo (niti je bilo potrebe) u vezi sa mojim suprugom koji može samo da posluži kao primer šta znače čast i dostojanstvo. U tom smislu je i meni nedostižan uzor.

Nisu novinari ti koji napadaju i blate institucije. Uništavaju ih i ponižavaju oni koji ih nečasno vode i koriste za lične interese. Da je ovo udruženje prava čast otadžbine, kritikovalo bi takve zloupotrebe i bili bismo na istom zadatku.

I, na kraju, objavljivanje saopštenja kao što je ovo “Časti otadžbine” ukazuje i na profesionalnu krizu u velikim medijskim kućama, od kojih je jedna javni servis. Kao građanka ove zemlje zgrožena sam sadržajima koje plasirate, a profesionalno, kao novinar, tvrdim da ne zadovoljavate ni minimum kriterijuma. Ozbiljan urednik ne bi pustio većinu tekstova.

A činjenica da objavljivanjem ovakvih neosnovanih napada učestvujete u targetiranju kolega vam ne služi na čast.

Ukoliko ne objavite ovaj demanti, razmotriću preostale opcije, a to je da zadovoljenje potražim pred sudom. Ukoliko se hajka nastavi, iskoristiću sve raspoložive mehanizme kako bih zaštitila svoj lični i profesionalni integritet. Na NEISTINE, LAŽI i PODMETANJA više neću odgovarati.

Novinarka Milanka Kovačević

Izvor: DIREKT PORTAL

2 KOmentara

  1. Prvo ti budi profesionalna i objektivna,pa onda to trazi od drugih. Subjektivna,maliciozna,a sve pod plastom“ja pisem sto niko ne smije“..cuti,dobro si i prosla jos.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.