Nakon izbora smanjenje plata?

Plate koje su povećane u predizborno vrijeme, mogle bi da budu smanjenje odmah nakon izbora. Naši izvori bliski vrhu vlasti kažu da se u Vladi piše i priprema Zakon o državnim službenicima. Prema tim informacijama, značajno umanjenje očekuje sve one koji platu primaju iz budžeta i to kroz smanjenje koeficijenata radnicima sa visokom stručnom spremom sa 13 na 11.

“Nije se svako jednako obradovao povećanju plata, mislim da motivacija za ovakve konstrukcije ne stoje. Vjerujem da ćemo stvoriti uslove da i u narednoj godini dodatno povećavamo plate“, kaže potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović.

Naši izvori navode da je osnovni razlog za usvajanje Zakona o državnim službenicima i još nekoliko posebnih Zakona to što je MMF postavio uslov da ne smiju rasti rashodi za plate. Do toga će ipak doći prije izbora, ali to povećanje će kako navode i u opoziciji nakon oktobra biti anulirano smanjenjem.

“Vlada RS i vlast ima za cilj samo da obmane građane RS da dolazi do nekog povećanja, a s druge strane oni planiraju da odmah nakon izbora ta povećanja ukinu“, mišljenja je poslanik u NS RS Adam Šukalo.

Poslodavci nemaju dilemu. Zagovaraju priču da treba smanjiti javnu potrošnju.

“Mi smatramo da javnu potrošnju treba smanjivati. Ali voditi računa koja je radna snaga najproduktivnija i tu snagu nagraditi, a ona koja nije potrebna nju dovesti u položaj koji može omogućiti da javna uprava funkcioniše bez opterećanja javne potrošnje“, kaže Saša Aćić, iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Oni koji prate ekonomsku situaciju vjeruju da je vrlo izvjesno da će nakon izbora uslijediti rezovi. Prije svega za one koji platu primaju iz budžeta.

“Skoro trećinu budžeta dajemo na lične dohotke i troškove zaposlenih u javom sektoru. To je nešto što se mora uraditi. Promjene koje se spremaju najbolje je donijeti poslije izbora.

Imate 4 godine da to sprovedete i da građani naviknu da žive sa ličnim primanjima, a da to ne mogu da kazne na izborima, odnosno, one koji su takav propis donijeli“, poručuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

“Ovo je samo jedna od tema kao što su pregovori sa MMF-om sad i ovo oko plata koje će biti kontradiktorne do izbora, a nakon izbora zavisi ko će pobijediti. Vjerovatno je da će se priča okretati ako bi ta struktura ostajala“, kaže ekonomista i predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić.

Parlament je početkom jula, po hitnom postupku, usvojio set zakona čije izmjene i dopune omogućavaju povećanjem plata svih zaposlenih u Srpskoj. Međutim, prema mišljenju mnogih realizacija bi mogla da donese niz poteškoća. Sindikat ne želi ni da čuje za priču o smanjenju plata u bilo kom sektoru.

“To je za Savez sindikata neprihvatljivo i nadam se da do toga neće doći. Mi očekujemo da se ovo nastavi i da se krene sa povećanjem plata u RS“, izjavio je generalni sekretar Saveza Sindikata RS Goran Stanković.

Mnogi smatraju da se poreska politika vodi neozbiljno. Zakoni se usvajaju preko noći. Sve liči na hitne odluke u izbornoj godini, jer obećanja i povećanja plata, penzija, inavlidnina i drugih dodataka tada ne manjka.

Izvor

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.