Planira li vlast da ućutka Davora Dragičevića?

Hoće li vlast u Republici Srpskoj pokušati da „skloni“ sa ulice Pravdu za Davida i da ućutka Davora Dragičevića?
Nakon što je Narodna skupština odbacila izvještaj Anketnog odbora i nakon što je tužilaštvo okvalifikovalo slučaj kao ubistvo, vlast u Republici Srpskoj bi se mogla odlučiti da skloni narod sa Trga Krajine. Da je to tako svjedoči izjava Milorada Dodika, koju je dao nakon skupštinskog zasjedanja nazvavši okupljanja nelegalnim te da ih treba prekinuti.

Ono što vlasti u Republici Srpskoj misle, u konkretne poteze pretvara SPONA- Srpski pokret nevladinih asocijacija, koja će uputiti inicijativu gradskim vlastima u Banjaluci da se mora poštovati Zakon o javnom okupljanju. Kako navode zna se koja su mjesta u Banjaluci predviđena za javno okupljanje i koje je preduslove potrebno ispuniti da bi se organizovao javni skup.

Zaključci sa sjednice ovog Pokreta još je jedan direktni napad na okupljanja građana i „Pravdu za Davida“. Ovog puta građani koji dolaze na Trg su optuženi da djeluju na unitarizaciji BiH a sama okupljanja nazvali su „degutantnim i opasnim“. Minimiziranje značaja velikog skupa održanog 7.7, na kojem se skupilo preko 10 000 ljudi svelo se na namjeru stvaranja „multietničkog građanskog društva“ te da su na skupu „viđene pristalice federalnih partija, prije svega SDP-a BiH“. Takvi spinovi idu jasno u smjeru blaćenja okupljanja, dajući im ulogu kakvim ta okupljanja sigurno nisu.

110 dana, gotovo pa četiri mjeseca se građani Banjaluke okupljaju na Trgu Krajine, kako bi iskazali podršku Davoru Dragičeviću u njegovoj potrazi sa ubicama njegovog sina Davida. Za vlast okupljanja građana su trn u njihovom oku, ona „narušavaju ugled Republike Srpske“ a posebno boli to što se sve događa u izbornoj godini. Istovremeno 110 dana traju pokušaji diskreditacije „Pravde za Davida“ i spinovi koji zasad ne prolaze. Upregli su vladajući u svoju mašineriju sav arsenal koji imaju, medije, analitičare, političare.. Svi oni im velikodušno pomažu u diskreditaciji okupljanja.

Stefan Blagić, Predsjednik Restarta, nedavno je saslušan u policiji zbog prijave zaposlenih na RTRS-u, a sve u vezi sa objavljenim spiskom osoba sa kriminalnim dosijeima koji dolaze na okupljanja, na kojem se i on našao. Kaže za BUKU kako je tačno da se protesti (izuzev dva velika: onog u aprilu i prije nekoliko dana) održavaju nenajavljeni, ali je to posljedica odluke vlasti na samom početku da ne sprječavaju okupljanja.

„Ne znam šta je SPONA navedenim potezima željela da postigne, ali to svakako nije njihov posao i, kada već nisu dali podršku borbi za pravdu i istinu, logično je da se ni ne miješaju. Na kraju krajeva, treba da budemo svjesni da je SPONA ustvari vladina nevladina organizacija, i kada imamo cjelokupan kontekst u vidu, stvari nam postaju nešto jasnije, zar ne?“ kaže Blagić

Dodaje kako je veoma interesantno pitanje da li će vlast zabraniti okupljanja „Pravda za Davida“.

„Smatram da bi vlast najviše voljela da ugasi ova okupljanja, ali su svjesni posljedica ukoliko to pokušaju da urade silom. Mislim da su na samom početku vladajući očekivali da će se okupljanja „stišati“ sama od sebe i nisu željeli da dolijevaju ulje na vatru jer je izborna godina. Ipak, sada kad su izbori na samom pragu, a okupljanja se nastavljaju skoro kao i prvog dana, jasna je bojazan vladajućih, jer im skupovi ne idu u prilog. To znači da vlast gubi u obje varijante: i ako nasilno zabrani okupljanja i ako se okupljanja nastave. Biće zanimljivo vidjeti koju će od te dvije opcije odabrati“ ističe on.

Daniela Ratešić iz grupe Pravda za Davida kaže za BUKU kako su okupljanja na Trgu Krajine spontana okupljanja gradjana, koja su Ustavom zagarantovana svim gradjanima i niko ih ne može zabraniti.

„Ova okupljanja nisu organizovana od bilo kakve političke opcije ili NVO, da bi se trebale tražiti dozvole. Po toj logici dozvole bi trebali imati svi oni strajkači u parku Mladen Stojanović“ ističe ona.

Psiholog Srđan Puhalo kaže kako bi pokušaj zabrane okupljanja bio jedan od najglupljih poteza za njih.

„Prvo, pokazali bi nervozu i slabost, Drugo, morali bi početi da hapse i kažnjavaju što je u ovom trenutku kontraporoduktivno za njih. Treće, na taj način ne mogu natjerati ljude da zaborave sve ovo što se dešavalo u poslednjih 100 dana“ ističe Puhalo za BUKU.

On kaže da je zahtjev SPONA-e zapravo inicijativa provladinih organizacija koje govore ono što vlast misli, ali koje imaju mali uticaj na javno mnjenje i gradjane Banjaluke i Republike Srpske.

Davor Dragičević je prije dva dana uputio pismo gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću pismo u kojem želi samo da ga ne „uznemiravaju dok se bori za pravdu i istinu u slučaju Davidovog ubistva.

„Želim da dokle god traje moja borba za mog pokojnog sina, sve stvari ( svijeće, slike i dr..) koje se nalaze na Trgu Krajine, danas poznatom i kao Davidov trg, tu i ostanu. Ne želim da me komunalna policija, kao ni neki činovnici iz odjeljenja za stambeno-komunalne poslove ovog grada, ometaju u mojoj borbi za istinom.“ naveo je Davor Dragičević u svom pismu.

Daniela Ratešić kaže kako Pravda za Davida trpi pritiske na razne načine već 109 dana, ali ono što je očigledno, nisu ih slomili.

„Jer nas niko ne plaća , niko nas ne prisiljava, osim naše roditeljske i građanske dužnosti da stanemo na trg svaki dan i u tih 20 minuta iskažemo kako podršku roditeljima pokojnog Davida, tako i nezadovoljstvo radom institucija koje treba da obezbjede mirnu i sigurnu buducnost našoj djeci. To je naša moralna obaveza, a Ustavom nam je kao gradjanima ove zemlje i data ta mogućnost da na ovakav način kritikujemo rad institucija“ zaključuje Ratešić za BUKU.

Izvor: BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.