Spomenik oslobodiocima Trebinja

Spomenik oslobodiocima Trebinja je gradski spomenik koji se nalazi u centru grada, u neposrednoj blizini platana starih više od 120 godina.

Spomenik oslobodiocima je podignut na mjestu gdje je u I Svjetskom ratu obješeno 79 osoba, 77 muškaraca i dvije žene. Otkriven je 5. avgusta 1938. godine povodom 20-godišnjice oslobođenja Trebinja.

Leutar.net Spomenik oslobodiocima Trebinja

Spomenik se sastoji od jednog izvanredno lijepo izvajanog anđela urađenog u nemanjićkom stilu, koji se nalazi na vrhu stuba koji počiva na nešto široj bazi. Kip koji je izradio, po crtežima Jovana Dučića, strani majstor. Visok između 4 i 5 metara, stub se pri dnu širi u postamenta na kojem su uklesani natpisi. Dučićeva ideja o pobjedi dobra nad zlom je predstavljena kroz lik anđela koji nogama gazi zmiju, simbol zla, patnje i ropstva. Anđeo, kao čuvar mira i slobode Grada, stoji sa isukanim mačem.

Izvor: Wikipedia.org

5 KOmentara

  1. Ducic je uporno donosio u Tb stvari koje su „germanizirale „grad a svoj neukus je pokazao kada je takve stvari stavljao na tursku tvrdjavu npr….Nije pesnik bio toliki esteta koliko nam se cini

    • Odlican komentar ….Dobra observacija , anticke kipove na tursku tvrdjavu……a tek kako je mzio zene i Hrvate..protiv hrvatskog nacionalizma se borio svojim srpskim sovinizmom…

  2. Jovan Dučić je volio Trebinje ali…
    Trebinjci poslije II rata vole Grkavce Šegrte i sl porodice.Trebinjski „intelektualci“ svoje škole pozavršavaše u Mostaru i Sarajevu a tamo nesrećnici nisu ni čuli za Dučića.Dučića nam vratiše gusari koji ga nisu čitali,već vjerovaše da je on njihov (valjda četnik) Dučić je naše čedo svjetski čovjek i diplomata…Biti Evropljanin i Srbin je bio san Jovana Dučić…Nažalost u Trebinju ni mrtav ne smiješ biti gospodin.

    • Postovani
      Imao bih kometar na vase dvije observacije. prvo „intelektualac“ a drugo „gospodin“
      Sta znaci biti intelektualac na Balkanu i kako se dolazi do toga. U svakom slucaju ne samo imati visoko obrazovanje jer to nije garant. Covijek mora raditi na sebi dugo i stalno,mora razvijati sposobnost kritickog razmisljannaj i biti konstruktivan,tolerantan .
      Sto se tice pojma gospodin , ni to ne treba da znaci nesto.Nekoga oslovljavati sa gospodin je vise kao stredstvo komunikacije medju ljudima gdje se sagovornik plasira na distancu i tretira sa respektom . To nema veze puno sa intelektom , sa zvanjem ili sa ukusom ili karakterom.

      A sto se tice Ducica Jovana….Vjeruj mi da sam imao prilike da slusam ljude koji su ga osobno poznavali(bio sam dijete ali dovoljno star da zapamtim,70.tih godina).Vjerujem duboko da je bio intelektualac i sigurno i gospodin ali to ne znaci apriori da je bio i esteta i da je imao ukusa…naprotiv , to nije garant…Jer kako rece Konfucije ukus je karakter a karakter je sudbina …
      ps.
      I Bozidar Vucurevic je gospodin(tako su ga oslovljavali i novinari i drugi u razgovoru) ali nije sigurno intelektualac (tu cemo se sloziti ,zar ne )Pa ipak iza takvog intelktualca stade cijelo Trebinje90-tih.
      Pozdrav

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.