Fizičari CERN-a u posjeti Hercegovini

Naučnici iz CERN (Evropski savjet za nuklearna istraživanja) objavili su da je najnoviji eksperiment u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) otkrio postojanje dva nova bariona (subatomska čestica koja se sastoji od tri kvarka).

Poslije ovog otkrića, koje je samo po sebi revolucionarno, pojavila se, međutim, duboko uznemirujuća i kontroverzna linija razmišljanja među fizičarima: ideja da smo dostigli apsolutni limit onoga što možemo razumjeti o svijetu uz pomoć nauke.

Budući da su naišli na veliki problem, odlučili su da konsultuju našeg poznatog nuklearnog fizičara, dr Dunđera, koji je svojevremeno i dao ideju CERN-ovim naučnicima na koji način da otkriju Higsov bozon. Delegacija svjetskih fizičara je ovih dana posjetila Bileću i razgovarala sa našim naučnikom koji je, zbog obaveza u opštinskom parlamentu, bio spriječen da otputuje u Švajcarsku.

Tom prilikom dr Dunđer je izjavio: “U sledećih nekoliko godina moći ćemo da znamo da li možemo da nastavimo naše razumijevanje prirode ili se možda, prvi put u istoriji nauke, suočavamo sa pitanjima na koja ne možemo da odgovorimo”.

Razlog za ovaj limit je podjednako zastrašujući – zakoni fizike zabranjuju dalje saznavanje. U srži Dunđerove tvrdnje su ono što on naziva „dva najopasnija broja u Univerzumu“, brojevi koji su odgovorni za sve što postoji – materiju, strukturu postojanja i život. Da su ovi brojevi imalo drugačiji, tvrdi Dunđer, Univerzum bi bio jedno prazno, beživotno mjesto.

Nakon održanog sastanka i konferencije za novinare, ugledni fizičari su ručali u lokalnom restoranu i oduševli se domaćom bravetinom i jagnjetinom. Dr Dunđer im je, u neformalnom razgovoru, otkrio da je tajna u zanoveti.

Leutar:Net


(Ovo je tekst satirično-šaljivog karaktera. Napisan je bez namjere da nekoga uvrijedi ili omalovaži.)

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.