USPJEH U SREDNJOJ ŠKOLI NEĆE UTICATI NA CIJENU FAKULTETSKE DIPLOME

Više privatnih fakulteta u Srbiji postiglo je dogovor koji budućim studentima garantuje da uspeh iz srednje škole neće uticati na upis i cenu fakultetske diplome.

Predstavnici fakulteta kažu da su usaglasili stavove sa Ministarstvom prosvete i da će ove promene početi da važe sa početkom nove školske godine.

– Ovo je istorijski dogovor kojim ujednačavamo praksu na svim fakultetima što našim studentima obezebeđuje širi izbor prilikom upisa i sigurnost tokom studiranja – priča Petar Rajković sa Fakulteta za menadžment i vodoprivredu.

– Završetak srednje škole i pripreme za prijemni ispit su jako stresan period za sve buduće brucoše, koji su svesni da im budućnost može zavisiti od samo jednog poena. Nažalost, srednje škole ponekad imaju neujednačene kriterijume prilikom ocenjivanja što učenicima može otežati upis i imati nesagledive posledice po život ovih mladih ljudi. Naš dogovor potpuno neutrališe uticaj ocena iz srednje škole što garantuje jednake šanse svima koji nameravaju da kupe diplomu – objasnio je profesor Rajković.

Predstavnici fakulteta smatraju da ova mera studentima vraća veru u obrazovni sistem i motiviše ih da daju sve od sebe kako bi došli do željenog akademskog zvanja.

– Svima nama je cilj da imamo što više visokoobrazovanih kadrova koji će umeti da odgovore na izazove koje donosi budućnost. Sistem koji trenutno postoji na univerzitetima je arhaičan, neprilagođen savremenim tendencijama u obrazovanju i potrebama našeg društva. Potpuno je neshvatljivo da mlad čovek koji ne može ili ne želi da prisustvuje predavanjima, vežbama ili polaže ispite ostane bez fakultestke diplome uprkos tome što ima dovoljno novca da je kupi. Dogovor koji smo postigli stavlja tačku na neravopravnost pri kupovini diploma i predstavlja čvrstu garanciju da će naš obrazovni sistem stvarati kadrove koji će dati pun doprinos društvu u celini – poručio je inicijator dogovora Jovan Mićić sa Uneverziteta Džon Meganezbit.

Njuz.net / Bojan Savić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.