Britanski Lonely Planet: Razlozi za posjetu Bosne i Hercegovine

Mnogi online turistički vodiči često pišu o ljepotama Bosne i Hercegovine. Tako je i britanski turistički portal Lonelyplanet.com, jedan od vodećih svjetskih sajtova posvijećenih putovanjima, napravio listu mjesta koje obavezno treba obići u BiH.  Evo šta oni preporučuju:

Jedna od manjih evropskih zemalja Bosna i Hercegovina, bivša jugoslovenska republika, je prava riznica prirodnih ljepota i arhitektonskog blaga. Čak i ako na raspolaganju imate samo nekoliko dana, vrijedi probiti se iz susjedne Srbije ili Hrvatske kako biste vidjetli najveće turističke znamenitosti ove balkanske zemlje.

Hrabro skakanje sa Starog mosta u Mostaru

Zaboravite bandži džamping! U Mostaru, pravi odvažni skakači bacaju se pravo u vodu sa ivice zida svjetski poznatog Starog mosta, leteći 20 metara pravo u ledenu rijeku Neretvu. To je tradicija koja datira još prije rata kada je 1990. godine most bio srušen. Obnovljen je 2004. godine, kada je rekunstruisan njegov kameni luk iz 1567. godine.

Svakog jula održava se takmičenje u skakanju sa mosta, ali čak i za profesionalce to je jako opasan skok. Iako će neki posjetioci pokušati i platiti 25 eura za savjet i vježbanje za skok sa niže platforme na obali rijeke, to ne znači da je bezbedno – neki turisti su poginuli prilikom skakanja sa mosta.

Vinska tura u Hercegovini

Jako ljetnje sunce sija po golim planinama Hercegovine oko očaravajućih gradova Trebinja i Mostara. A to sunce omogućava sazrevanje malo poznatih sorti grožđa. Ako se provozate po Hercegovini proći ćete čitavu oblast gdje se nalazi veliki broj vinarija. Takođe, primetićete da većina restorana ima domaće vino koji se služi u bokalima i ne košta više od 8 evra po litru, što je daleko manje od cijene flaširanog vina, a bez obzira na cijenu, kvalitet je vrhunski. Ako želite suvo bijelo vino probajte Žilavku. Od crvenih vina probajte Blatinu i Vranac.

„Najveća piramida na svijetu“ u Visokom

Da li su sva tradicionalna istorijska učenja bila pogrešna? To je kontraverzna poruka koja je propagirana od strane arheologa-sanjara iz fondacije „Bosanska piramida Sunca“ o piramidi u Visokom. Njihova glavna tvrdnja je da su brda koja okružuju inače zaboravljeni grad Visoko, zapravo najveće piramide na svijetu. Za glavnu piramidu se čak kaže da njen vazduh ima energetska svojstva.  A ispod grada su lavirinti tunela za koje oni tvrde da su stari više od 10 hiljada godina. Volonteri se bave iskopavanjem ovih tunela, otkrivajući staro kamenje, tj. energetske stene i podzemen vode za koje tvrde da šire pozitivnu energiju i liječe.

Šta god mislili o tvrdnjama koje su uglavnom diskreditovane od strane vodećih svjetskih arheologa, sigurno ste radoznali da se probijete kroz lavirint ili bar da svratite u kancelariju sarajevske fondacije i promijenite vaše mišljenje.

Bogata i prepoznatljiva kultura kafe

Kad god Bosanci požele da razgovaraju o nečemu, oni odlaze u najbližu kafanu, kaže Asem, moj lokalni vodič. Kafa služi da napravi dobar ambijent za razgovor. I gdje god se našli u Bosni i Hercegovini, gotovo je nemoguće naići na lošu kafu.

Mnogi mladi danas u italijanskom stilu biraju espreso, ali prava bosanska kafa je nešto jedinstveno. Ona se služi u posebnoj posudi od bakra sa dugačkom drškom koja se zove džezva. Ukus i miris je sličan turskoj kafi – koja se služi u malim debelim šoljicam, obično sa komadom ratluka – ali za razliku od turske kafe, bosanska se kuva nekoliko puta, da bi se dobila odgovarajuća gustina. I na kraju, vodič Asem dodaje: „kafa vas uči strpljenju“.

Otomansko arhitektonsko blago

Tamo gdje je preživjelo ili je kasnije rekonstruisano, arhitektonsko nasljeđe BiH predstavlja fascinantnu prezentaciju srednjevijekovnih otomanskih i kasnijih srednjeevropskih stilova gradnje.

Stara gradska jezgra Mostara i Sarajeva su najreprezentativniji primjerci, ali im svakako treba priključiti i Travnik sa dvije stare sahat kule, Šarenom džamijom i nizom turskih grobnica. Travnik je poznat i kao mjesto zbivanja „Travničke hronike“, jednog od romana nobelovca Ive Andrića.

U međuvremenu, u Višegradu je veliki pisac dobio svoj Andrićgrad, koji je izgrađen kao neka vrsta istorijskog tematskog parka. Višegrad je bio inspiracija za Andrićevo djelo za koje je i dobio nobelovu nagradu „Na Drini ćuprija“, čiji je glavni lik ustvari stari kameni most iz 1571. godine. Most Mehmed-paše Sokolovića još uvijek stoji preko Drine, u izmaglici njenog veličanstvenog kanjona i na samom ulasku u Višegrad.

Brzaci i vodopadi rijeke Une


Neodoljiva  rijeka Una ima razne ćudi. U bujnoj zelenoj klisuri sjeverozapadno od Bihaća, neki dijelovi Une su toliko mirni da liče na fiksirano staklo. U drugim dijelovima njenog toka, Una je neobuzdana i puna brzaka poput Kastelskog Buka, gdje je smješten i jedan od najprivlačnijih restorana u BiH, ili slavnog Štrbačkog Buka sa vodopadima koji čine centralni dio nacionalnog parka rijeke Une.

Regata na Uni jula svake godine ugosti na stotine ljubitelja kajakaštva i raftinga. Tokom trodnevne plovidbe regata se kreće od Kulen Vakufa do Bosanske Krupe, neobičnog grada zamka gdje je još uvijek moguće fotografisati pravoslavne, katoličke i muslimanske hramove na jednom mjestu.

Lako pristupačno skijalište na Bjelašnici

Iz aviona direktno na skijašku stazu za samo pola sata. Malo odmarališta na svijetu vam to može priuštiti. Ali, obzirom da se nalazi svega 30 km od sarajevskog aerodroma, Bjelašnica je jedno od takvih odredišta. Staze ovog ski centra su internacionalnog kvaliteta, uostalom poznate i po tome što su se na njima sada već davne 1984. godine takmičili olimpijci. Danas Bjelašnica pruža i mogućnost noćnog skijanja. A tokom ljeta, područje planinskih sela smještenih u pozadini pruža odlične mogućnosti za istraživanje, pješačenjem ili vožnjom bicikla.

Hajking kroz netaknute prijedele Nacionalnog parka Sutjeska


Perućica je jedna od posljednjih evropskih prašuma sa drvećem smreke, jele i bukve, često visokim i preko 50 m, koje okružuje 70 metara visoki vodopad Skakavac. Kao strogi prirodni rezervat, Perućica se može posjetiti jedino sa službenim vodičem, ali brojne druge planinske staze koje se pružaju svuda u okolnom Nacionalnom parku Sutjeska otvorene su za sve. To omogućava odlične uslove za sve one koji vole pješačenje ili vožnju brdskim biciklom, a na vrhovima Zelengore čekaju ih veličanstvena glečerska jezera.

Desetine srednjevijekovnih zamkova

Smještena visoko iznad doline Une, tvrđava Ostrožac zastrašujućeg gotičkog izgleda kao da je napravljena za potrebe snimanja neke filmske misterije. Jajce, jedan od najbolje utvrđenih gradova u Bosni, je još fotogeničniji zbog niza kaskadnih vodopada koji se spuštaju ispred stare citadele. Na jednoj litici iznad Ključa sa koje pogled seže duboko ka dolini rijeke Sane, nalazi se nedavno restauiran zamak, posljednja od mnogih bosanskih kraljevskih tvrđava koje su pale pod otomansku vlast (1463. godine).

Međutim, to nije sve , jer u BiH postoji još mnogo, mnogo srednjevijekovnih utvrđenja… od sarajevskog utvrđenog starog grada Vratnika, tvrđave Počitelj iznad istoimenog sela u dolini rijeke Neretve, pa do banjalučkog Kastela i na desetine drugih utvrđenja, manje ili više ruiniranih. Ovo arhitektnosko bogatstvo čini Bosnu i Hercegovinu primamljivom za sve one koji vole da istražuju srednjevijekovne zamkove.

Dragan Antić / Leutar.net

Foto: Trebinje – Ж.М., Mostar, Una- pixbay, Višegrad – Wikipedia

Dragan Antić

Dragan Antić

Web pisac i urednik većeg broja portala.
Dragan Antić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.