Još nešto o auto-putu kroz staru Hercegovinu

Podržavam predlog Svetozara Crnogorca da se izgradi auto-put kroz staru Hercegovinu („Politika”, 15. 12. 2017).

Stara Hercegovina je već više decenija zaboravljena. U njoj je sve zamrlo. Saobraćajnica koja se planira donekle bi popravila tešku situaciju u ovom kraju. Ukidanjem popularnog „ćire” stara Hercegovina ostala je skrajnuta, na nju niko već decenijama ne obraća pažnju. Mnoge fabrike decenijama ne rade. U Bileći faktički ne radi nijedna fabrika. Nadaleko je bila poznata fabrika tepiha „Bilećanka”, a ne radi ni fabrika „Energoinvesta”, niti mlin, u kojem se mlelo žito za celu Hercegovinu. Narod ovog kraja preživljava od Hidroelektrane „Trebišnica” i Termoelektrane „Gacko”. Jedina veza ovog dela Republike Srpske sa njenim ostatkom i sa Srbijom i drugim krajevima ostvaruje se autobusima. Od Trebinja do Beograda putuje se duže od deset časova, što je veoma zamorno. Posebno je teška relacija preko Tjentišta, gde se tokom zimskih meseci često dešavaju i saobraćajni udesi.

Međutim, samo izgradnjom puta kroz staru Hercegovinu ne bi se rešili problemi tamošnjeg naroda. Potrebne su i investicije, koje bi se veoma brzo isplatile. Na ovom potezu su: Gatačko, Dabarsko, Fatničko i nadaleko poznato Popovo polje, pogodna za uzgoj ranog povrća. Predeli oko Gacka i Nevesinja su idealni za razvoj stočarstva. Trebinjska vina su nadaleko čuvena. Pčelarstvo bi moglo da bude unosna grana privrede u ovom kraju (med sa hercegovačkog vreska je pravi lek). Ne zaboravimo da bi i sokolačko-romanijska regija bila okrenuta ka ovom auto-putu. Mnoga sela u staroj Hercegovini su izumrla. Preti opasnost da male varoši, kao što su Višegrad, Foča, Gacko, Sokolac, Rogatica, Kalinovik i Bileća nestanu. Sa Trebinjem bi se dogodilo ono što se dogodilo sa Konavlima, čiji stanovnici su se u prošlosti pokatoličili. Ukoliko se ukine Viša gimnazija u Bileći, kako se iz Banjaluke najavljuje, narod ovog kraja će se radi školovanja dece masovno iseljavati.

Zbog svega rečenog, Banjaluka i Beograd bi trebalo da istraju na ovom projektu i da preduzmu druge mere koje bi doprinele da narod ovog kraja ostane na svojim ognjištima. Ako se ništa ne preduzme, stara Hercegovina će opusteti.

Milan K. Kukić,
Beograd

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.