13 filmova o putovanjima zbog kojih ćete odmah spakovati kofere

Iako nam obično uopšte nije potrebna inspiracija da bismo nekud putovali, najčešći način inspiracije jesu filmska ostvarenja koja na pravi način prikažu neku destinaciju. Nekada su to filmovi o putovanjima koji svojom radnjom prate putovanja kroz nekolicinu država, gradova, prirodnih ljepota ili atrakcija, a nekada je to film čija radnja je smještena u takve krajolike da ćete odmah poželjeti da ste tamo.

Od Gospodara prstenova, koji je sniman na Novom Zelandu, preko “Plaže” snimane na Tajlandu, pa do Into the wild koji se snimao na Aljasci, ovo su filmovi o putovanjima koji će vam definitivno probuditi želju za putovanjem, i ne brinite, njih ćete zapravo moći da vidite.

#1 Plaža (The Beach)

Jedna od prvih zapaženijih uloga oskarovca Leonarda Di Kaprija je upravo bila u filmu The Beach. To je priča o troje mladih 20-ogodišnjaka koji pronalaze izolovano ostrvu na Tajlandu gdje upadaju u nevolju. Film je sniman na lokalitetima cijelog Tajlanda, a rajske plaže sa kristalno čistim tirkiznim morem i sitnim bijelim pjeskom inspirišu mnoge da pođu na ljetovanje.

Ako niste spremni da pođete čak na Tajland, rajska ostrva u Grčkoj kao što su Zakintos ili Lefkada su odličan izbor, kao i aranžamani za uvijek aktuelno ostrvo Krf leto 2018.

#2 Večno ljeto (The Endless Summer)

Režiser Brus Braun pratio je dvojicu mladih surfera tokom njihove potrage za savršenim talasima, što ga je odvelo na brojne egzotične lokacije širom svijeta.

Film Večno ljeto je sniman u Australiji, na Havajima, Južnoj Africi, Novom Zelandu, Kaliforniji, Tahitiju i Senegalu. Scene su ništa manje nego rajske a plaže ostavljaju bez daha.

#3 Dnevnik motociklista (The Motorcycle Diaries)

Ovaj film prati putovanje dvojice prijatelja dok putuju motociklom kroz Južnu Ameriku i nailaze na razne probleme usput. Dnevnik motociklista prikazuje ljepotu Južne Amerike – sniman je u Argentini, Peruu, Čileu, Kolumbiji, Venecueli i Kubi.

#4 U divljini (Into the Wild)

Ovo je priča o vrhunskom studentu i atletičaru koji je ostavio sve nakon diplomiranja na koledžu kako bi otišao i živeo na Aljasci. Film je sniman u Američkim državama Aljaska, Kalifornija, Oregon, Vašington, Džordžija, Arizona, Nevada i Južna Dakota.

#5 Tajni život Voltera Mitija (The Secret life of Walter Mitty)

Tajni život Voltera Mitija je jedan od najpopularnijih filmova o putovanjima. Priča o zamišljenom čudaku koji se bavi razvojem fotografija za poznati turistički / geografski magazin i koji konačno odlazi i na putovanje iz svojih snova.

Ova fantastična avantura u kojoj se prepliću elementi stvarnog i nestvarnog vodi gledaoce na putovanje kroz aktivne vulkane Islanda, Kanadu, Grenland, Njujork, Himalaje i još nekoliko atraktivnih destinacija.

#6 Gospodar prstenova: Družina prstena (Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)

Bazirana na romanu J.R.R. Tolkiena, radnja filma se dešava u svijetu fantazije ispunjenom mitskim bićima, patuljcima, vilenjacima, hobitima i mračnim gospodarima.

Ovaj film, kao i ostali u ovoj franšizi o vječitoj borbi dobra i zla, su imali ogroman uticaj na razvoj turizma na Novom Zelandu, mjestu gdje je sniman.

#7 Indokina (Indochine)

Radnja ovog filma se dešava u Indokini 1930ih, u vremenu kada se završava francuska kolonijalna vladavina. Priča se fokusira na jednu Francuskinju i vijetnamsku princezu koju ona odgaja, a zaplet se dešava kada se obe zaljube u francuskog oficira.

Film je sniman u Maleziji i Vijetnamu.

#8 Uhvati me ako možeš (Catch me if you can)

Nevjerovatna istinita priča u režiji Stivena Spilberga o mladiću od 19 godina koji se lažno predstavlja kao advokat, doktor i pilot, dok sve vrijeme prevarom iznuđuje milione dolara.

Glavni lik se konstatno seli na nove lokacije, a film je sniman na više mjesta, u Kaliforniji, Nju Jorku i Kvebeku.

#9 Sedam godina na Tibetu (7 Years in Tibet)

Bred Pit glumi austrijskog istraživača koji se sprijateljio sa Dalaj Lamom u vrijeme kada Kina vrši invaziju na Tibet. Ovo je istinita priča i neke scene koje su zaista snimljene na Tibetu mnogima mogu izgledati potpuno nestvarno.

#10 Zvuk muzike (The Sound of Music)

Radnja ovog klasika iz 60ih godina prošlog vijeka postavljena je u Austriju tridesetih godina. Priča prati ženu, koja umjesto da postane časna sestra napušta svoj manastir i postaje dadilja deci oficira udovca. Sniman je u Austriji, a turisti mogu da obiđu turu inspirisanu ovim filmom.

#11 Ponoć u Parizu (Midnight in Paris)

Putovanje jednog pisca sa njegovom suprugom u Pariz pretvara se u putovanje kroz vrijeme. Film čuvenog Vudija Alena prikazuje Pariz u svoj njegovoj slavi u toku dana, a potom oživljava nekadašnji izgled iz 1920ih u toku noći.

#12 Pirati sa Kariba (Pirates of the Caribbean)

Svaki od djelova ove franšize je idealan za putnike avanturističkog duha u potrazi za tropskim rajem. Priče o ekscentričnim piratima su snimane u Dominikanskoj Republici i Kaliforniji.

#13 Španski apartman (L’Auberge Espagnole)

Život mladog studenta iz Francuske se okrenuo naglavačke nakon njegove selidbe iz Francuske u Španiju na godinu dana. Završava u sobi sa još 5 cimera iz Njemačke, Engleske, Španije, Italije i Danske. Film je sniman i u Barseloni i u Parizu.

Život se često ne ostvari onako kako mi to zamišljamo gledajući filmove, ali to uopšte ne treba da vas spriječi da proživite svoju filmsku priču.

Koji film bi bio tvoj izbor i još važnije gdje bi najradije putovao?

Leutar.net / Dragan Antić

Dragan Antić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.