Prvi na Google-u: Šta je i kako se radi SEO optimizacija sajta?

SEO (Search Engine Optimization) je optimizacija sajta za internet pretraživače, bez koje je praktično nemoguće ostvariti dobre rezultate i poboljšati posjećenost nekog sajta. Drugim riječima, ako želite da vaš sajt bude dobro rangiran na Google-u ili bilo kom drugom pretraživaču, moraćete da se pozabavite SEO optimizacijom. A njen cilj je slanje odgovarajućih signala koji će omogućiti da vaše internet stranice u pretraživaču budu bolje rangirane od konkurencije. Ako uspijete da svoj sajt dovedete na vrh liste u rezultatima pretrage, onda ste uradili dobar SEO posao. Međutim, to ne znači da ćete time završiti optimizaciju, već i dalje treba raditi na njoj kako bi se zadržala ostvarena dobra pozicija.

Kako funkcioniše SEO?

Postoje stotine rangovnih faktora koje pretraživači uzimaju u obzir prilikom rangiranja nekog sajta. Ali tri SEO aspekta kojima treba posvetiti posebnu pažnju jesu generisanje sadržaja na stranicama, postavljanje poveznica (link building) i tehnička optimizacija.

Upravljanje sadržajem

Mnogi sajtovi imaju pozamašan jedinstven sadržaj ali nemaju dobar ranking, jer taj sadržaj nije optimizovan za pretraživače. Važna stvar za dobar SEO je revizija cjelokupnog sadržaja na sajtu i prilagođavanje tog sadržaja zahtjevima pretraživača. Dakle, nije samo cilj privući pažnju posjetilaca, već i uz pomoć određenih SEO tehnika omogućiti pretraživaču da prepozna kvalitet i podigne ranking stranice.

Do skora su u tome glavnu ulogu imale ključne riječi, ali posljednja istraživanja pokazuju da čak 53% od prvih 20 upita na Google-u ne sadrži u svom naslovu neku ključnu riječ. Ovaj broj opada iz godine u godinu, što jasno pokazuje da Google ocjenjuje sadržaj u skladu sa njegovom relevantnošću, a ne usklađivanjem pojedinačnih ključnih riječi. A odgovor na pitanje šta tačno podrazumijeva relevantan sadržaj glasi: sveobuhvatan. Uzmimo za primjer relevantan članak o nekoj rasi pasa, recimo o njemačkom ovčaru. Taj članak treba da sadrži sve karakteristike rase, istorijat, fizičke osobine, karakter, zdravlje i njegu. Treba da ima dosta fotografija, infografike i odgovarajuće video snimke. Ukratko, sve što čitalac želi da sazna o njemačkom ovčaru na jednoj stranici.

Link building

Ključno je imati na umu da linkovi koji sa drugih stranica vode ka vašem sajtu mogu da budu dobri i loši. Back linkovi su važan faktor SEO optimizacije, ali je Google tokom godina naučio da razlikuje loše poveznice od dobrih. Loši linkovi mogu da budu jako štetni. Izgradnja kvalitetne mreže spoljnih linkova ima možda i najvažniju ulogu u rangiranju sajta za bilo koje fraze ciljane pretrage. Dakle, važan je kvalitet a ne kvantitet.

Više linkova i dalje rezultira poboljšanjem pozicije u pretraživaču, ali samo ako dolaze sa različitih i autoritativnih domena. Profili, direktorijumi, forumi, društvene mreže, blogovi, veb stranice sa vijestima, sajtovi kompanija, lokalni veb sajtovi… Sve su to odlične lokacije za linkovanje radi podizanja rejtinga u pretraživačima.

Suština dobre link building kampanje je povezivanje sa što većim brojem ljudi koji su zainteresovani da na svojim stranicama postavljaju vaš sadržaj sa linkovima koji povezuju taj gostujući sadržaj sa vašim sajtom. Kada drugi čitaju tak sadržaj i preko poveznica posjećuju linkovanu stranicu, Google će pročitati anchron tekst backlink-a i prihvatiti ili odbaciti relevantnost linkovane stranice.

Tehnički aspekti

Postoji mnogo tehničkih faktora koji mogu znatno doprinijeti rangu vaše veb stranice.

Šifrovanje

Prisutna je snažna korelacija između HTTPS veb lokacija i njihove pozicije u Google pretraživaču. Čak 45% najbolje pozicioniranih sajtova koristi HTTPS šifrovanje. Sajtovi sa dobrom HTTPS enkripcijom bolje su rangirani, a sajtove koji ne koriste HTTPS Google označava kao nebezbedne.

Heading tagovi (H1, H2, H3…) za naslove i podnaslove

Između upotrebe bar 2 podnaslova u tekstu i dobre pozicije u pretraživaču postoji direktna povezanost.

Anchron tekst

Precizan anchron tekst takođe snažno utiče na rejting, ali postoji rizik od Google penala u slučaju da prepozna da je neka poveznica neprirodna ili da je spam. Stoga, vodite računa da anchron tekst  za backlink bude različit i organski.

Kako pronaći pouzdane ljude koje ćete angažovati za SEO optimizaciju

Ako želite da angažujete pouzdanu agenciju za SEO optimizaciju vašeg sajta, morate prvo dobro razmisliti i preispitati sebe šta ustvari želite od svog sajta. Zato što za dobar ranking morate da platite, od vitalne važnosti je da napravite pravi izbor i budete sto posto sigurni da je u pitanju respektabilna agencija koja pruža SEO usluge. Tražite od njih dokaze o prethodno ostvarenim dobrim rezultatima i o transparentnosti u pružanju SEO usluga. Mnoge agencije nude kompletnu podršku svojim klijentima: izdrada web stranica, web dizajn, redizajn postojećeg sajta, internet marketing, SEO optimizacija itd. Primjer jednog pouzdanog biroa za izradu i optimizaciju sajtova možete pogledati ovde.

Leutar.net

Dragan Antić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.