Kada ste van mreže: Najbolje besplatne offline GPS aplikacije za Android

Svi već znamo da postoje mnoge kvalitetne naviogacione mape i aplikacije kada možemo da se konektujemo za prijenos podataka, ali šta onda kada se nađemo na nekoj lokaciji gdje nema konekcije, kada smo van mreže? Danas, kod modernog čovjeka, to se može pretvoriti u pravu agoniju. Ali postoji rješenje i to veoma jednostavno.

Ako vam je potreban daljinar, ako želite da dođete od tačke A do tačke B, a nije vam dostupna pomoć interneta, pa ne možete koristiti online GPS aplikacije, rješenje je korišćene neke offline aplikacije.   Offline GPS je veoma važna opcija za bilo koju aplikaciju mapa. Deluje ironično, ali najčešće se dogaša da se izgubite baš onda kada vam nestane konekcija, bilo da ste u nepoznatnom gradu ili pored puta u nekoj nedođiji.

Ukoliko vam se tako nešto kad kad desi, ovo je pravi tekst za vas. U njemu su opisane tri besplatne offline GPS aplikacije za Android uređaje. Preuzmite ih, i nikada se ponovo nećete izgubiti!

1# Google Maps

Za Google Maps aplikaciju verovatno svi znamo, ali prosto je nemoguće napraviti listu najboljih offline aplikacija sa mapama a ne uvrstiti Google mape na nju.

Kada su u pitanju Android uređaji, ne postoji jednostavnija aplikacija za korišćenje i integraciju sa operativnim sistemom od Google Maps. Microsoft`s Maps app polako osvaja internet, ali Android verzija još uvijek nije dostupna.

Ako želite da Google Maps aplikacija radi kada ste van mreže, a ne znate kako da postavite offline opciju, evo objašnjena:

Dodirnite ikonu sa tri linije u gornjem djelu, pomerite kursor na dole i izaberite Settings > Your Offline Areas da bi ste vidjeli koje lokacije su već u bazi. U većini slučajeva, Google će automatski sačuvati vašu lokalnu oblast kada ste van mreže. Da bi ste preuzeli novu oblast, dodirnite Custom Area, prevucite prozor do djela mape koji želite da sačuvate i kliknite Download.

Maksimalna veličina mape koju možete preuzeti pokriva oblas od oko 320 km x 190 km.

Ipak, kada koristite aplikaciju van mreže, postoje neka ograničenja. Maksimalna veličina svakog pojedinačnog offline fajla ograničena je na 2GB. Nije preporučljivo stalno korišćenje offline opcije, već se savjetuje njena upotreba samo u ekstremnim situacijama. Takođe, aplikacija automatski briše sve preuzete mape nakon 30 dana bez internet konekcije. Ako planirate da idete na putovanje kroz prašumu na 6 mjeseci, onda Google Maps offline svakako nije odgovarajuće rješenje za vas.

 

2# MapFactor GPS Navigation Maps

Ako želite da isprobate alternativu za Google mape, bez pogovora najbolji izbor je MapFactor GPS Navigation Maps. Besplatna je za preuzimanje i ne zahtijeva plaćanje za dodatne opcije.

Kada prvi put pokrenete aplikaciju, od vas će biti traženo da preuzmete mape za korišćenje kad ste van mreže. To je zato što ne postoji funkcija za „online“ mape – tako da nemojte preuzimati aplikaciju ako očekujete da ćete imati mapu cijelog sveta na dohvat ruke.

Međutim, kod MapFactor GPS postoji više od 200 individualnih mapa koje su vam na raspolaganju, uključujući 56 u Evropi. One su organizovane po zemljama, a područja koja su gusto naseljena imaju dostupne podmape. Takođe, aplikacija sadrži mape za kamere koje mjere brzinu vožnje u određenim oblastima. Svaka mapa povlači svoje podatke iz OpenStreetMap.

Jednom kada mape preuzmete na vaš uređaj, možete ih pretraživati jednostavnim dodirom na Map ili možete tražiti uputstva preko opcije Navigate. Opcija Navigate ima nekoliko korisnih ugrađenih funkcija uključujući mjerač prave razdaljine, simulaciju puta i mogućnost vraćanja puta.

3# GPS Navigation and Maps Sygic

Možda niste čuli za Sygic, ali on je pokrenut od strane pouzdanog holandskog proizovđača TomTom-a, tako da možete biti sigurni u tačnost i preciznost mapa. Aplikacija je namijenjena vozačima i pješacima.

  • Vozačima će biti dosupna upozorenja za ograničenje brzine, upozorenja o kamerama za mjerenje brzine kretanja, sugestije o cijenama goriva, pa čak i o dostupnosti parkinga.
  • Pješacima su dostupne korisne informacije o pješačkim zonama i kada su van mreže o lokacijama popularnih znamenitosti, turističkih atrakcija, hotela i dr.

Međutim, neke od ovih funkcija imaju ograničenja kada koristite aplikaciju van mreže.

Nakon otvaranja aplikacije, ona će prepoznati vašu lokaciju i tražiti od vas da preuzmete odgovarajuću mapu za to područje.

Ako želite drugo područje pritisnite opciju Choose Another Country.

Same mape su jasnije i lakše za korišćenje u poređenju sa MapFactor-om. Jednostavno je prebaciti se sa moda šetnje u mod vožnje, i možete lako prijateljima i porodici podijeliti rute ako ste svi na istom putovanju.

Premijum verzija omogućava različite dodatne opcije kao što su trenutni izvještaji o saobraćaju, HUD za projektovanje GPS pravaca na vetrobranskom staklu, video zapis i putanju kretanja. Međutim, ove opcije neće vam biti ni potrebne ako planirate da koristite aplikaciju van internet mreže.

Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.