Kako naučiti strani jezik za 90 dana

Želite da otputujete na duži odmor u neku stranu zemlju, ili pak imate velike planove u inostranostvu, strance saradnike i česte sastanke sa njima za koje angažujete prevodioce koji su skupi. Smatrate da je bolje da naučite sami taj strani jezik, ali nemate baš previše vremena. Da li je moguće naučiti neki strani jezik u kratkom vremenskom roku? Odgovor je kratak i jasan: da, moguće je.
Usvajanje i učenje novog jezika je doživotni zadatak i stalno će biti novih stvari za naučiti, ali u ovakvim slučajevima vrijeme nije na vašoj strani. Dobra vijest je da uz dobar plan strani jezik možete zapravo naučiti za svega 90 dana, ali za to vrijeme morate 100% biti posvećeni. Kako ostvariti tromjesečni plani za učenje stranog jezika? Pročitajte u narednim redovima.

Šta vam je sve potrebno?

Za ovakav poduhvat potrebno je najpre nabaviti neke neophodne alate. Lista stvari bez kojih je faktički nemoguće ispuniti tromjesečni plan učenja stranog jezika treba otprilike da izgleda ovako:
Gramatika željenog jezika;
Dobar rečnik – može biti u pitanju knjiga, ili neki online prevodilac;
Dobar mentor, pri čemu je najbolje ako možete sebi priuštiti časove stranog jezika nasamo sa mentorom;
Partner za konverzaciju na željenom jeziku;
Android aplikacija za učenje stranog jezika (nije nepohodna, ali može biti jako korisna u raznim situacijama).
Kada obezbedite sve ovo sa liste, možete krenuti u ostvarenje plana učenja stranog jezika.


Prvi mjesec

Prvih 30 dana su vjerovatno najkritičniji kada je u pitanju učenje stranog jezika. U ovoj fazi bilo bi najbolje izbjeći grupne časove stranog jezika. Možda vam grupno učenje djeluje lakše, ali časovi jedan na jedan su u prednosti jer zahtjevaju vašu punu angažovanost od prvog dana, a to je upravo ono što vam treba. Ipak, to ne znači da proces učenja treba da se svodi samo na časove sa mentorom. Najbolje je da, ukoliko je to moguće, pronađete partnera za učenje koji je voljan da zajedno sa vama uči strani jezik u narednih 90 dana. Tako možete da podstičete jedan drugog na učenje i da vježbate konverzaciju.
Međutim, ono što je najvažnije jeste da budete što više aktivni, tačnije da budete u okruženju gdje se koristi željeni jezik, bilo da je u pitanju razgovor, pjevanje stihova neke pjesme, gledanje filmova i emisija ili čitanje naglas knjiga napisanih na jeziku koji učite.

Drugi mjesec

Svi samostalni časovi sa vašim mentorom koje ste pohađali u prvih 30 dana trebali bi da budu dovoljni da savladate osnove stranog jezika koje će vam omogućiti osnovnu konverzaciju na tom jeziku. Tokom drugog mjeseca potrebno je fokusirati se na sopstvena izlaganaj na jeziku koji učite. Potrudite se da što češće koristite željeni jezik, koliko god je to moguće. Dobro bi bilo da sada pojedinačne časove zamijenite grupnim, jer ćete tako obezbediti veći broj ljudi za interakciju i konverzaciju na željenom jeziku. Više jezičkih partnera pružiće vam mogućnost da naučite da se prilagođavate različitim akcentima i načinima govora. Takođe, nabaviteza kod kuće knjige, filmove, muziku i emisije na jeziku koji učite. Zabeležite na samolepljivim papirićima fraze na ciljanom jeziku i zalijepite ih svuda po kući, pa kada naletite na njih čitajte ih naglas. Tako ćete najbolje obogatiti vokabular.

Treći mjesec

Dobra vijest je da ste u završnoj fazi ispunjenja plana, ali loša vijest je da je treći mjesec učenja stranog jezika najzahtjevniji. Najbolje bi bilo da u ovom razdoblju otputujete u zemlju u kojoj se govori jezik koji učite, jer ćete kroz razgovor sa ljudima kojima je to maternji jezik najbolje napredovati. Međutim, svjesni smo da je rijetko ko u mogućnosti da ovako nešto priušti sebi. Ako ovo nije izvodljivo, onda nastavite sa angažovanjem na isti način kao i u prethodnoj fazi (prethodnog mjeseca). Trebalo bi da ste za proteklih 60 dana dobro ovladali jezikom koji učite. Sada je cilj da se to stečeno znanje što bolje održi i iskoristi za dalje napredovanje.


Tražite složenije teme za razgovor sa vašim jezičkim partnerom, i potrudite se da pronađete što veći broj sagovornika koji se služe ciljanim jezikom kao maternjim. Tokom ove završne faze (trećeg mjeseca) učenja stranog jezika, vaš fond riječi bi trebalo da se znatno proširi, što podrazumijeva učenje najmanje 30 novih riječi svakoga dana. Međutim, uz učenje novih riječi, obnavljajte stalno i ono što ste već ranije savladali, kako se ne bi desilo da nešto zaboravite. Jezik se sporo uči, ali brzo zaboravlja ako se ne koristi i ne vježba na pravilan način. Iako je to lakše reći nego ostvariti, u ovoj fazi je potrebno da učenju jezika posvetite svakodnevno bar 3 sata, ako želite da na efikasan način ostvarite plan učenja stranog jezika. Ali videćete, sve to vrijeme koje ste žrtvovali na kraju će vam se višestruko isplatiti.

Leutar.net / Dragan Antić

1 Komentar

  1. Nije bas tako lako nauciti strani jezik ali dobro. Verbalna komunikacija je kao los i dobar prevod. Dobar prevod se ne primeti ali los svakako. Negde to moze da prodje ali tamo gde je zvanicno sigurno nece proci. Zato je neophodan sudski prevodilac ili profesionalna agencija za prevodjenje. Tako je i u svakodnevnom govoru. Nesto moze da prodje ali ako ne znate dovoljno jezik onda to lici na Tarzan sporazumevanje.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.