SINGL SEDMICE: Nina Romić – Svjetla (VIDEO)

Nakon dvogodišnje pauze, Nina Romić, jedna od najznačajnijih kantautorki novije scene na Balkanu, vratila se u studio, završila jedan dio novog albuma, promovisala prvi singl u emisiji Music Pub Zlatka Turkalja na HR2, i krenula s koncertnim aktivnostima.

A vratila se obogaćena novim iskustvima, novim emocijama, hrabrija, žustrija, neopterećena nefilterisanim strahovima, već sa zrelom predstavom svijeta oko sebe. Sve to može da se zaključi na osnovu samo pjesme „Svjetla“ koja, ako je pravi predstavnik ostatka albuma, u sebi nosi novu poetiku, staru Ninu upakovanu u svježu dozu psihodelične verzije osjećaja stvarnosti, upakovanu u snažnije metafore, sužene poetske slike koje govore više nego ikada. Sasvim prirodni poredak stvari nakon preuzimanja najvažnije uloge u životu, uloge majke, a to i u nemuzičkim krugovima nosi sa sobom preispitivanja, novo upoznavanje sebe iznutra i spolja, i umanjuje sve dotadašnje prioritete do te mjere da prolaze kroz prste. Ako djeluje mračnije, to je zato što potraga za sobom kreće iznutra ka spolja, a završava, ako imamo dovoljno sreće, upravo onim iz naslova: svjetlošću.

Spot se naslanja na igru svjetlosti i tame iz pjesme, dominiraju detalji, sjenke i i sukob nijansi, izuzetna je vizuelna podloga jednoj ovakvoj pjesmi, prati njen ritam i suštinu, ne uzimajući za sebe više nego što bi se smjelo.

Akustična gitara je (kao i na prošlom albumu) pala u drugi plan, ustupila mjesto svojoj glasnijoj verziji, a konkretno u ovom singlu dominira u svojoj napetoj igri s ogledalima. Ritam se prilagođava silini emocija, govori i onda kad nestane glasa. Taj nevokalni dio podiže napetost do granice pucanja, ali na kraju se pucanje i ne dogodi, već se ključalost održava na ravnoj liniji svjesnosti.

U igri je novi basista Karlo Cmrk koji je zamijenio Ivicu Antunovića Naru, a Petar Cvahte i Fred Lanz su i dalje dio najboljeg malog benda na svijetu. Nina Romić kao okvirni termin izlaska albuma spominje proljeće sljedeće godine, a ako je suditi po ovome što danas slušamo, možda „Stablo“ dobije opaku konkurenciju u izboru za najbolji album karijere. Za sada, prije nego krenemo da se „obračunavamo“ s diskografskom godinom, proglasili smo „Svjetlo“ najboljim singlom u posljednjih sedam dana.

Author: Dragana Erjavšek – StereoSrt

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.