Djeca čiji roditelji nisu u strankama moraju ići na dopunske časove njemačkog jezika?

Kako je nedavno najavljeno iz Ministarstva prosvjete i kulture uskoro bi trebala da počne dopunska nastava njemačkog jezika za djecu čiji roditelji nisu učlanjeni u stranke. Naime, zbog realne nemogućnosti da ta djeca mogu očekivati bilo kakav posao poslije završenog školovanja, ministarstvo je odlučilo da i njima pruži priliku da, ako ne kod nas, posao potraže u nekoj od evropskih zemalja. Pošto se u redovnoj školi većinom uči engleski jezik, ministarstvo je došlo do zaključka da poznavanjem, pored engleskog, i njemačkog ta djeca lakše mogu da se adaptiraju na uslove rada u nekoj drugoj zemlji.

Ovim potezom se ujedno postiže i smanjenje nezaposlenosti u našoj Republici, manje opterećenje u Zavodu za zapošljavanje i smanjenje opterećenja zdravstvenog osiguranja nezaposlenih lica.

Uvođenje eksperimentalne nastave dopunskih časova njemačkog jezika prvo će se obaviti u Hercegovini, jer se pokazalo da je jeftinije uložiti novac u „čišćenje“ Hercegovaca sa svojih prostora nego u puteve ili neke privredne projekte.

„U Hercegovini što smo zaposlili – to smo zaposlili; tamo više nema šta da radimo. Kada neki roditelj ode u penziju, zaposlićemo njegovog sina ili kćerku, a za ostale više nema mjesta. Oskudna zemlja, loša putna infrastruktura odbija investitore da dođu sami i nešto urade. Mi za to nemamo para, a i da imamo bolje ih je uložiti u zapadni dio, a ne tamo u neki krš. Ako hoće da prihvate ovo što im nudimo oko dopunskih časova, to im nudimo, a i to je opet naša dobra volja.“ – poručuju iz ministarstva.

Dopunski časovi njemačkog jezika će biti obavezni i svako nedolaženje će se sankcionisati. Već su napravljeni spiskovi roditelja koji nisu učlanjeni u stranke, pa će im na kućne adrese stići i poziv za upis djece. Roditelji čija djeca budu išla na dopunske časove će morati zajedno sa djecom raditi zadaću, jer time se i oni upoznavaju sa jezikom, što će im pomoći u budućoj konverzaciji sa svojim unučićima kada za to dođe vrijeme.

Ministarsto razmišlja da pokrene i projekte obuke rada na računarima starijih građana čija su djeca već otišla iz zemlje. Na ovim obukama stariji građani će se upoznati sa radom u programima komunikacije (Skype, Viber, WhatsApp, Instagram i Facebook), kao i korišćenjem bankarskih usluga PayPal i Western Union.

Leutar.net

(Ovo je tekst satiričnog sadržaja. Napisan je bez namjere da nekoga uvrijedi ili omalovaži. Njegova svrha je ukazivanje na negativne trendove u društvu i iskren i neobavezujući pokušaj uticaja na njihovo ispravljanje)

2 KOmentara

  1. Ja sam, kao i puno drugih trebinjaca, “vani” od 1993. Danas kada sam u Trebinju često čujem svoje sugrađane koji kažu “idu mi đeca na privatne časove engleskog. Ođe ljeba nema, nek idu đe đe bilo.” To govore čak i roditelji čija djeca nisu starija od 13-14 godina, što znači da se dole ne očekuje nikakav napredak u skorije vrijeme.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.