Kinezi grade TE „Gacko 2“, danas potpisivanje sporazuma

Ministar industrije, energetike i rudarstvaPetar Đokić u ime Vlade Republike Srpske potpisaće danas Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje TE Gacko 2 sa kineskim kompanijama China Africa Investment and Development Co. i China Machinery Engineering Corporation.
 Pored ovog sporazuma, ministar će sa kompanijom China Africa Investment and DevelopmentCo. potpisati i okvirni Sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji na realizaciji strateških investicionih projekata.Potpisivanje sporazuma predviđeno je u 12.00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Potpisivanju sporazuma prisutvovaće predsjednik Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Investicija je vrijedna preko milijardu maraka, a partneri se obavezuju da će gradnja elektrane snage 350 megavata početi krajem 2017.godine, najkasnije početkom 2018.godine.

Kako pišu beogradske Novosti, ovo bi trebalo da bude najveća investicija u Republici Srpskoj od 1995. godine i de fakto ulazak Srpske na kineski Put svile.

Radovi su projektovani da traju pet godina, a na gradilištu treba da se nađe oko 1000 radnika, od toga 400 iz Republike Srpske. Kada bude izgrađeno “ Gacko 2″, postojeća termoelektrana bi trebalo da bude zatvorena.

Novosti pišu da će Kinezi u potpunosti finansirati radove i nova TE zadovoljavaće najzahtjevnije svjetske standarde iz domene ekologije.

Postojeća TE u Gacko napravljena je osamdesetih godina i proizvodi 30% električne energije u Srpskoj.

Izvor: RTRS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.