Дјеца на интернету

Да бисте од интернета добили најбоље и искористили предности које пружа, интернет користите одговорно, тако да заштитите и себе и друге.

За родитеље

„Ваша дјеца могу знати више од вас о технологији, али ви знате више о животу.“

Врло је важно да се ваш однос са дјецом заснива на отворености, заједничком разумијевању, поштовању и развијању међусобног повјерења. Уколико се тако развија однос родитеља и дјеце, од најранијег узраста дјетета, дијете ће без страха од родитеља или старатеља тражити помоћ за све ситуације које га могу повриједити и угрозити, па и на интернету.

Правила добре употребе:

Без обзира на предности које има интернет, он може бити искоришћен и за узнемиравање и угрожавање вашег дјетета. Зато:

  1. Договорите с дјецом правила употребе компјутера и интернета (дужину и начин употребе). Не заборавите, та правила важе и за вас.
  2. Поставите компјутер на видно мјесто у стану, доступно свим члановима породице.
  3. Научите основне ствари и терминологију кориштћења интернета, дозволите да вас дјеца нешто науче.
  4. Објасните дјеци ко је странац у стварном и виртуелном свијету.
  5. Разговарајте с дјецом о правилној употреби интернета. Објасните им позитивне и негативне стране његове употребе. У најранијем узрасту упозорите дјецу на неугодности и опасности које могу настати када неки људи злоупотријебе интернет.
  6. Покажите интересовање за садржаје на интернету које посјећују ваша дјеца. Упознајте странице које посјећују.
  7. Заштите свој компјутер од нежељених садржаја уз помоћ програма за заштиту.
  8. Иако је већина најбољих програма за заштиту комерцијална, постоје и бесплатни програми које можете једноставно преузети с интернета.
  9. Подржите дјецу да пријаве сваки облик насиља или било који облик узнемиравања.
  10. Реците дјеци да они нису криви ако су жртве насиља на интернету и да им због тога нећете забранити интернет.
  11. Потражите помоћ од надлежних за све ситуације које представљају пријетњу безбједном одрастању вашег дјетета.

Правила за сигурно комуницирање на Интернету

Родитељи и одрасли би својим примјером требали показати дјеци правила понашања на  инернету, посебно на друштвеним мрежама као што су: Фејсбук, Твитер, Мајспејс, блог.

Разговарајте са вашом дјецом и упозорите их  да су сви садржаји на интернету јавни, трајни, лако доступни и нису више под  контролом.

Упутите дјецу и младе да:

  1. Не наводе било које личне информације – име, презиме, адресу, имена родитеља, браће, сестара, кућне адресе, бројеве телефона, име школе, име разредника, датум рођења, име спортског клуба и слично.
  2. Не просљеђују електронску адресу непознатим особама.
  3. Не употребљавају Фејсбук или неки други облик мрежне комуникације уколико нису напунили 14 година.
  4. Уколико дијете или млада особа четује, савјетујте му да не користи приватне чет собе, већ само јавне. У приватним чет собама комуникација се одвија један на један, те је већа могућност доживљавања непријатности.
  5. У блог комуникацији такође треба бити врло опрезан. Многи блогови захтијевају пуно име и презиме и друге контекст информације (годиште, интернет адресу). Постоје и потенцијални ризици које дјеца могу да изазову износећи детаље о свом животу.
  6. Научите дјецу и младе да су одговорни за све садржаје које објављују на интернету, да незаконито не прузимају материјале са интернета, да штите своја и поштују туђа права и додатно поштују ауторска права.
  7. Уколико желе да објаве на интернету своју или слику своје породице, куће или школе, за то треба увијек да имају сагласност родитеља.
  8. Не успостављају присне контакте и не уговарају састанке са непознатим људима, које су „упознали“ путем интернета, а да претходно не разговарају с родитељима о томе.
  9. Не износе лична увјерења, ставове, мишљења, која могу било кога да повриједе.
  10. Не одговарају на садржаје непристојних, сумњивих порука.
  11. Не јављају се на интернет огласе без претходног разговора са родитељима.
  12. Не посјећују wеб-странице са порнографским садржајима, јер на тим страницама најчешће „бораве“ сајбер насилници.

Програми заштите од нежељених садржаја

Постоје комерцијални програми и бесплатни програми за заштиту. Најпознатији комерцијални програми су:

NetNanny Home Suite једна је од најпознатијих компанија за израду програма заштите од непожељних садржаја на интернету. Њихови програми су врло квалитетни.

CyberPatrol програм ће заштитити ваше дијете годину дана од многих непожељних садржаја на интернету. Овај програм може да блокира улазак у непожељне web-странице и да спријечи инсталацију или употребу програма по многим особинама.

Добар и некомерцијалан бесплатан програм заштите јесте K9 Web Protection.

Norton Online Family је бесплатни софтвер који помаже родитељима да прате активност дјеце са било ког мјеста, у било које вријеме, са било ког уређаја повезаног на интернет, укључујући и смарт уређаје. Да би користили Norton Online Family, родитељи треба да се пријаве и креирају породични налог. Након тога, родитељи могу преузети и инсталирати апликацију Norton Safety Minder на компјутере које користе њихова дјеца. Norton Online Family прати активности сваког дјетета у реалном времену и родитељима шаље инстант извештаје.

Како реаговати ако мислите да дијете има проблем на Интернету?

Родитељ треба да вјерује свом дјетету и да води рачуна прије свега о осјећањима свог дјетета. Дјетету треба помоћи да се избори са стресном ситуацијом. Из тих разлога треба потражити стручну помоћ.

  1. Сачувати сву комуникацију дјетета са особом која ју је узнемиравала, јер то могу бити важни докази.
  2. Дјетету и младој особи треба савјетовати да потпуно прекине сваки облик комуникације на интернету с особом која ју је узнемиравала (не одговарати на позиве путем мобилног телефона, на смс поруке, фејсбук комуникацију).
  3. Родитељи имају обавезу да одмах реагују, посебно ако примијете да је дијете узнемирено или уплашено. У том случају најбоље је позвати полицију и о томе обавијестити институције надлежне за заштиту дјеце.
  4. Дјетету и младој особи треба дати до знања да је заштићено родитељском и друштвеном пажњом и да не треба да брине да ће упасти у веће невоље ако је пријавило узнемиравање.
  5. Објасните дјетету да, уколико га неко узнемирава, то никада није његова кривица.

Корисни линкови за помоћ вама и дјетету су:

АГЕНЦИЈА ЗА ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ http://www.aidrs.org/

ОМБУСМАН ЗА ДЈЕЦУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ http://www.djeca.rs.ba/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.